Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Μ.ΡΕΠΟΥΣΗ: Ναι στην αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών αλλά με απαγόρευση αποσπάσεων σε γραφεία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
 Ως Δημοκρατική Αριστερά θα θέλαμε αν υπάρχει ρύθμιση για την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών να συνδυαστεί με την απαγόρευση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε γραφείο και καλούμε όλα τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου να μην κάνουν χρήση των αποσπάσεων, προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να επιστρέψουν στα σχολεία τους.
Τα παραπάνω είπε σήμερα (Σάββατο) στη Βουλή η Βουλευτής Μαρία Ρεπούση, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών στο οποίο περιλαμβάνεται και η τροπολογία για την αύξηση του ωραρίου των καθηγητών ΔΕ.
ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ: Θα ήθελα να αναφερθώ στην παράγραφο θ΄ που αφορά ζητήματα του Υπουργείου Παιδείας. Θέλω να πιστεύω ότι η παράγραφος θ΄ αποσκοπεί στη εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και την κάλυψη των κενών που υπάρχουν κυρίως στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Για τη Δημοκρατική Αριστερά αν ήταν να διαλέξει ανάμεσα στα κενά των σχολείων και στην αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, αναμφισβήτητα θα επέλεγε την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών. Υπήρχαν πράγματι κενά στα σχολεία αυτή τη χρονιά; Ναι, υπήρχαν πολλά κενά στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ας δούμε όμως από πιο κοντά πώς προέκυψαν αυτά τα σχολεία. Έγιναν 4.600 αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε δημόσιες υπηρεσίες, σε κόμματα, στην Αρχιεπισκοπή και σε Βουλευτές. Έγιναν 5.000 περίπου αποσπάσεις εκπαιδευτικών από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ και πολλές από αυτές, εκπαιδευτικοί αποσπάστηκαν σε σχολεία του κέντρου και δεν συμπλήρωσαν καν το ωράριό τους. Πολλά, λοιπόν, κενά αυτή τη στιγμή στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση προέκυψαν από συγκεκριμένες πολιτικές και ως Δημοκρατική Αριστερά θα θέλαμε αν υπάρχει ρύθμιση για την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών να συνδυαστεί με την απαγόρευση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε γραφείο και καλούμε όλα τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου να μην κάνουν χρήση των αποσπάσεων, προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να επιστρέψουν στα σχολεία τους. Όποιοι ξέρουν την εκπαίδευση ξέρουν πολύ καλά ότι αυτή τη στιγμή στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν πολλές ειδικότητες που είναι υπεράριθμες για παράδειγμα γυμναστές και πληροφορική, όπως υπάρχουν και ειδικότητες που έχουν κενά, φιλόλογοι και φυσικοί συγκεκριμένα. Θα μπορούσε λοιπόν εάν δεν απαγορευτούν όλες οι αποσπάσεις σε γραφεία, να απαγορεύονται οι αποσπάσεις για τις ειδικότητες εκείνες που λείπουν στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οποιαδήποτε λοιπόν ρύθμιση αύξησης του ωραρίου των εκπαιδευτικών, εάν δεν συνδυάζεται με την άρση των αποσπάσεων σε γραφεία, είναι μία ρύθμιση που κατά την άποψή μας δεν είναι σωστή και σωστά βάζει απέναντι το Σώμα των εκπαιδευτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου