Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Προσχέδιο Έκθεσης Κομισιόν για την Ελλάδα: Προετοιμάζουν το έδαφος για νέα μέτρα



ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Προετοιμάζουν το έδαφος για νέα μέτρα
Στην Κομισιόν εκτιμούν τώρα ότι το περιβόητο «δημοσιονομικό κενό» μπορεί να αγγίξει τα 10 δισ. μέχρι το 2016.
Μπλόκο στα νέα μέτρα με γενικό λαϊκό ξεσηκωμό είναι η μόνη απάντηση.
Νέα φορο-επιδρομή με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και ακόμα μεγαλύτερο πετσόκομμα των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα και των κοινωνικών επιδομάτων στη χώρα μας, για την περίοδο 2013 - 2016, προαναγγέλλει το προσχέδιο της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που συζητήθηκε στο τελευταίο Γιούρογκρουπ και στηρίχτηκε στα στοιχεία των τελευταίων ελέγχων της τρόικας.

Η εκτίμηση της Κομισιόν είναι ότι «η δημοσιονομική προοπτική για το 2013-14 συνεχίζει να υπόκειται σε μεγάλη αβεβαιότητα», διατύπωση που επαναλήφθηκε χτες από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που γίνονται στο προσχέδιο, το «δημοσιονομικό κενό» για τα επόμενα χρόνια μπορεί να εξελιχθεί:

    σε 0,5% του ΑΕΠ ή 1 δισ. ευρώ το 2013
    σε 0,5% του ΑΕΠ ή 1 δισ. ευρώ το 2014
    σε 1,75% του ΑΕΠ ή 3,5 δισ. ευρώ το 2015
    σε πάνω από 2% του ΑΕΠ ή 4 δισ. ευρώ το 2016

Αυτό, με βάση τα όσα με σαφήνεια έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα τρόικα και κυβερνώντες, σημαίνει τη λήψη μέτρων, με τα οποία θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Με δυο λόγια, οι παραπάνω εκτιμήσεις στρώνουν το έδαφος και προετοιμάζουν το λαό για νέα μέτρα, το ύψος των οποίων είναι δυνατόν να φτάσει τα 10 δισ. ευρώ! Και είναι πλέον πολύ καθαρό από την πρότερη εμπειρία εφαρμογής του μνημονίου ότι συγκυβέρνηση και τρόικα θα στραφούν και πάλι σε συνδυαστικά μέτρα αύξησης των φόρων και περικοπής μισθών - συντάξεων και κοινωνικών δαπανών.

Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει συζητήσει με τους εταίρους της το θέμα νέων μέτρων. Ωστόσο, ο Γ. Στουρνάρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης μέτρων, σε περίπτωση που δεν υπάρξει υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί.

Για τη διετία 2013 - 2014, στο προσχέδιο της Έκθεσης της Κομισιόν εκφράζονται επιφυλάξεις για την πορεία εκτέλεσης του φετινού Κρατικού Προϋπολογισμού, με δεδομένο ότι ήδη έχει δημιουργηθεί μια «τρύπα» 1,6 δισ. ευρώ στα έσοδα. Στα πλαίσια αυτά εκφράζεται η ανησυχία για τη δυνατότητα αποπληρωμής των συσσωρευμένων φόρων από τα νοικοκυριά τους τελευταίους μήνες του έτους...

Και πραγματικά από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη έρχεται νέα φορο-καταιγίδα, καθώς οι εργαζόμενοι θα πρέπει να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ο οποίος λόγω των γνωστών κυβερνητικών παρεμβάσεων (κατάργηση αφορολόγητου, ατομικού και παιδιών, κατάργηση φορολογικών απαλλαγών, νέα εξοντωτική φορολογική κλίμακα κ.ά.) έχει αποτέλεσμα η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων να πληρώνει υπέρογκους συμπληρωματικούς φόρους. Τα δε χαράτσια στα ακίνητα για το 2013 έχουν αρχίσει να έρχονται με τους νέους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ειδικά για το τελευταίο, το προσχέδιο της Εκθεσης της Κομισιόν εκφράζει επιφυλάξεις για «την ικανότητα της διοίκησης να συλλέγει τα έσοδα του φόρου ακίνητης περιουσίας από το 2014», γεγονός που επαναφέρει τα σενάρια για συνέχιση της είσπραξης του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το νέο έτος.

Ριζοσπάστης, 12/7/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου