Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Ας απολύσει πρώτα ο Μητσοτάκης όσους διόρισε η οικογένειά του…

Γιάννης Μακρυγιάννης

Ο υπουργός Απολύσεων, ο άνθρωπος δηλαδή που ανέλαβε τη βρώμικη δουλειά της τρόικας και των γερμανών, να απολύσει χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους, δεν είναι τυχαίος.

Όταν κατέβηκε για πρώτη φορά το 2004 υποψήφιος βουλευτής εξελέγη πρώτος, παρότι ήταν σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό, ως αυτοτελές πρόσωπο και επαγγελματίας (είχε εργαστεί, λέει στον ιδιωτικό τομέα, αλλά απασχολήθηκε κυρίως στην… Εθνική!).

Ήταν όμως γνωστός ως γιος του πατέρα του, άρα και δικαιούχος της «πολιτικής του κληρονομιάς». Κάτι που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι παίρνεις όλη την εκλογική πελατεία του πατέρα σου και από το πουθενά γίνεσαι… πολιτικός και μάλιστα προβεβλημένος.

Ποια ήταν όμως η «πολιτική κληρονομιά» του πατέρα του; Μα πρωτίστως και κυρίως οι χιλιάδες ψηφοφόροι, που διορίστηκαν από τον πατέρα Μητσοτάκη στο πέρασμα των δεκαετιών. Αυτοί και οι οικογένειές τους έγιναν η σίγουρη «μαγιά» για την πολιτική ανέλιξη του γιου. Κλασική περίπτωση οικογενειοκρατίας και πελατειακής αντίληψης η περίπτωσή του δηλαδή, χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Τα υπόλοιπα είναι εύκολα και για την πολιτική σκηνή της Ελλάδας προβλέψιμα. Ο Κυριάκος έγινε κορυφαίος υπουργός, αφού διέπρεψε πρώτα στη δημόσια σκηνή ως διαπρύσιος κήρυκας του νεοφιλελευθερισμού και κέρδισε την εμπιστοσύνη της τρόικας – με του Σαμαρά δυσκολεύτηκε λίγο, αλλά είπαμε… η τρόικα κάνει κουμάντο.

Ο Κυριάκος λοιπόν θέλει να… μειώσει το δημόσιο. Να διώξει όσους μπήκαν χωρίς αξιοκρατία, όπως λέει!!!

Ε λοιπόν υπάρχει ένας τρόπος να πετύχει πολλούς στόχους εάν θέλει να είναι ειλικρινής, αποτελεσματικός και παράδειγμα προς μίμηση: Να απολύσει πρώτα όλους εκείνους, που διόρισε η οικογένειά του – ο πατέρας του, η αδελφή του και ο ίδιος φυσικά – στο δημόσιο. Ούτε με ΑΣΕΠ διορίστηκαν αυτοί, αφήστε που έχω και μία βάσιμη υποψία ότι οι περισσότεροι πρέπει να έχουν περάσει και… «μέγκλα», κατά το κοινώς λεγόμενο, ως υπάλληλοι – χάρις στην Αγία Οικογένεια φυσικά.

Δεν χρειάζεται και πολύ ψάξιμο. Αρκεί να ανοίξει τους καταλόγους με τους «πολιτικούς φίλους» και τους «ψηφοφόρους» του. Το μητσοτακέικο ξέρει μέχρι και τον τελευταίο στον οποίο έκανε χάρη – αυτό το γνωρίζουν όλοι στην πολιτική πιάτσα.

Δεν θα πετύχει μόνο το στόχο της τρόικας με τον τρόπο αυτό ο Κυριάκος. Αλλά θα χτυπήσει στην καρδιά το πελατειακό κράτος, που οικοδομήθηκε στη χώρα κυρίως εξαιτίας πολιτικών τζακιών, όπως το μητσοτακέικο. Αφού θέλει τόσο πολύ να κάνει τις απολύσεις, ας ξεκινήσει έτσι… Ας κάνει αυτό και μετά βλέπουμε… Αλλά όχι παντού με ξένα κόλλυβα…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου