Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Αδυναμία συγκρότησης ΔΣ στη Διδασκαλική Ομοσπονδία-Η ΔΑΚΕ διεκδικεί την προεδρεία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
«Άκαρπες» απέβησαν οι δύο πρώτες συνεδριάσεις του νεοεκλεγέντος ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ) να συγκροτηθεί σε σώμα, ενώ έχει ορισθεί νέα συνεδρίαση για τις 12 Ιουλίου.
Σχετικά με τις δύο συνεδριάσεις η παράταξη της ΔΑΚΕ ΠΕ , όπως ανακοίνωσε πρότεινε  τη διαπαραταξιακή, αντιπροσωπευτική συγκρότηση του προεδρείου της Δ.Ο.Ε. όπου κάθε παράταξη με βάση τη σειρά εκλογής της θα καταλαμβάνει τη θέση που επιθυμεί. Σ’ αυτό το προεδρείο η παράταξή  διεκδικεί, έχοντας καταλάβει την πρώτη θέση σε αριθμό αντιπροσώπων, τη θέση του Προέδρου.
 Η   Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών (ΔΗ.ΣΥ.) , πρώην ΠΑΣΚ   έθεσε  ως προϋπόθεση, κάτι που ποτέ δεν έκανε στο παρελθόν, τη συμμετοχή στο προεδρείο όλων των παρατάξεων. Σχετικά  με τη στάση της π. ΠΑΣΚ η ΔΑΚΕ σχολιάζει:«Το έπραξε γνωρίζοντας πολύ καλά πως υπάρχουν δυνάμεις που δεν υπάρχει περίπτωση να συμμετέχουν (Παρεμβάσεις). Το έπραξε γιατί διακατέχεται από το σύνδρομο απώλειας της ηγεσίας του κλάδου, γιατί διακατέχεται από μια καθεστωτική αντίληψη που την οδηγεί στο δρόμο της διάλυσης του συνδικάτου επειδή δεν έχει την ηγεσία του και τα προνόμια με τα οποία την είχε συνδέσει. Νοοτροπία επικίνδυνη και σε πλήρη αναντιστοιχία με τις κρίσιμες για την εκπαίδευση στιγμές.
Οι ανεξάρτητες αυτόνομες αγωνιστικές ριζοσπαστικές ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΚΙΝΗΣΕΙΣ -  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΑΚΕ, απέκλεισαν την περίπτωση συμμετοχής τους σε λειτουργική συγκρότηση του ΔΣ της ΔΟΕ.
Επίσης σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΑΚΕ
ΕΣΑΚ-ΔΕΕ έδειξε να αντιλαμβάνεται την ανάγκη συγκρότησης ενός αντιπροσωπευτικού προεδρείου σε λειτουργική βάση. Μένει ν’ αποδειχτεί στη συνεδρίαση της 12ης Ιουλίου αν τα λόγια θα εναρμονιστούν με τις πράξεις ή αν θ’ ακολουθήσει, για μια ακόμη φορά, το δρόμο της μη συμμετοχής με το πρόσχημα του «όλοι ή καθόλου».
Η παράταξη  Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΕΡΑ), που συμμετέχουν μετά από χρόνια στο Δ.Σ. (τότε με άλλο όνομα),  πρότεινε Πρόεδρο από τις Παρεμβάσεις και Γραμματέα από την ΕΣΑΚ.
Οι Παρεμβάσεις – Κινήσεις  - Συσπειρώσεις
Οι Παρεμβάσεις – Κινήσεις  - Συσπειρώσεις σε ανακοίνωσή τους μεταξύ άλλων τοπνίζουν: «θεωρούμε  ότι τα προεδρεία των ΔΣ στις ομοσπονδίες και γενικά στα β΄/θμια συνδικαλιστικά όργανα  συγκροτούνται σε πολιτικο-συνδικαλιστική βάση. Η διαχείριση του συνδικάτου είναι μια  πολιτική και όχι ουδέτερη λειτουργία,  που έχει ταξικά χαρακτηριστικά και καθορίζεται κυρίως από τον πολιτικό προσανατολισμό του συνδικάτου, αλλά και τον διαμορφωμένο εκλογικό συσχετισμό.
Ως Παρεμβάσεις- Κινήσεις- Συσπειρώσεις παραμένουμε σταθεροί στην αντίληψη και στάση που θέλει η συμμετοχή μας στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. να έχει ως κύριο μέλημα την υπεράσπιση των αποφάσεων των Γ.Σ. των Συλλόγων, την ανάπτυξη αγώνων από τα κάτω για ρήξη και ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής.
 Με βάση τους συσχετισμούς και το εκλογικό αποτέλεσμα του συνεδρίου διαμορφώθηκε πλειοψηφία της συνδικαλιστικής-προγραμματικής, μέχρι σήμερα  συγκυβέρνησης ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚ, άρα δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για προγραμματική αγωνιστική ταξική συγκρότηση του προεδρείου του Δ.Σ. Γι' αυτό παραμένουμε στη θέση που έχουμε καταθέσει τα προηγούμενα χρόνια:
Δε διεκδικούμε, ούτε αποδεχόμαστε καμιά θέση στο προεδρείο.
Δε ψηφίζουμε καμιά πρόταση για το προεδρείο.
Η φιλοκυβερνητική  πλειοψηφία της συναίνεσης και της υποταγής να συγκροτήσει το προεδρείο του νέου Δ.Σ.  της Δ.Ο.Ε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου