Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Αποσπάσεις σε Διευθύνσεις, Γραφεία, Κ.Υ κα. - Survey με ακούς;



Τις τελευταίες μέρες το Υπουργείο Παιδείας έκανε πληθώρα αποσπάσεων σε Διευθύνσεις, Περιφέρειες, Κεντρική Υπηρεσία και άλλους φορείς του Υπουργείου. Μιλάμε για αποσπάσεις οι οποίες γίνονται χωρίς να περάσουν απʼ το ΚΥΣΔΕ, με αδιαφανή κριτήρια, αποσπάσεις με απόφαση Υπουργού.
Την ίδια ώρα χιλιάδες εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε απόγνωση καθώς, με τις περικοπές των αποσπάσεων από περιοχή σε περιοχή, παραμένουν για 3η έως και 8η χρονιά μακριά από τον τόπο μόνιμης διαμονής τους, χωριστά από την οικογένεια, αναγκασμένοι, σε πολλές περιπτώσεις, να συντηρούν με το μισθό των 700 και 800 ευρώ 2 σπίτια.

Οι αποσπάσεις σε Διευθύνσεις, Περιφέρειες, Κεντρική Υπηρεσία και άλλους φορείς του Υπουργείου, έχουν τα εξής κύρια και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:

 1. Παραβιάζουν το νόμο Διαμαντοπούλου σύμφωνα με τον οποίο, κανείς εκπαιδευτικός δεν δικαιολογείται να ασκεί διοικητική εργασία. Αποκαλύπτουν παράλληλα την υποκρισία της πρώην και νυν ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας που σε όλους τους τόνους τόνιζαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να βρίσκονται μέσα στις σχολικές αίθουσες.

Και το ερώτημα που βάζει η εκπαιδευτική κοινότητα είναι προφανές: Αν δεν ισχύει ο νόμος Διαμαντοπούλου, γιατί δεν τοποθετούνται εκπαιδευτικοί «πλεονάζοντες», εφόσον το επιθυμούν, για Γραμματειακή Υποστήριξη στα σχολεία; Πως αυτό το μηχάνημα που "όλα τα ξέρει, όλα τα αποκαλύπτει", το λεγόμενο σερβέι, δεν δέχεται καταχώρηση Γραμματειακής Απασχόλησης στα σχολεία, ενώ δέχεται στις Διευθύνσεις, τις Περιφέρειες και στο Υπουργείο; Μας περιπαίζουν, είναι προφανές.

  2. Οι αποσπάσεις αυτές έγιναν χωρίς να ανακοινωθούν οι θέσεις, χωρίς να ανακοινωθούν μόρια. Κάνουν όσες θέλουν, τοποθετούν όσους θέλουν. Εδώ το ρουσφέτι κλίνεται σε όλες τις πτώσεις.

   3. Έγιναν σε πολλές περιοχές, ίσως και όλες, όπου «πλεονάζουν» συνάδελφοι που έχουν οργανικές ή βρίσκονται στη διάθεση των ΠΥΣΔΕ και κινδυνεύουν (κάποιοι το υφίστανται ήδη) να μετακινηθούν στις Περιφέρειες κι από κει στην Επικράτεια.

   4. Περιλαμβάνουν, στην πλειονότητά τους, ονόματα μόνο μιας ειδικότητας. Μόνο συνάδελφοι απʼ αυτή την ειδικότητα είναι ικανοί και επαρκείς να στελεχώσουν τις εν λόγω διοικητικές θέσεις;

Κώστας Ιωάννου 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου