Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Σήμερα γιορτάζουν οι Άγγελοι – Σαν τον Diego, που κάναμε να κλαίει…

Γράφει: Βαγγέλης Λιακόγκονας

Σήμερα γιορτάζουν οι Αρχάγγελοι, των οποίων οι ισχυρές ενέργειες, κατά την Ορθοδοξία, παρέχουν μεγαλύτερη ειρήνη, αγάπη, χαρά και δύναμη στη ζωή.
Ξέρετε κάτι; Οι Αρχάγγελοι, ανήμερα της ονομαστικής τους εορτής, μάλλον τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.
Ένας Άγγελος γιορτάζει σήμερα – και μόνο. Τον βλέπετε λίγο πιο πάνω, στη φωτογραφία. Το όνομα αυτού Diego. Δεν ζει πια. Άνοιξε τα φτερά του και έφυγε πριν 3 χρόνια, ενώ πρόλαβε να ζήσει, με όνειρό του να παίζει πάντα μουσική, μόνο 13 χρόνια.
Ο Diego Frazao Torquato προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα στην ηλικία των 4 ετών, κατόπιν χτυπήθηκε και από πνευμονία, ενώ πάλεψε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα μνήμης που είχε. Παρ’ όλα αυτά, κατάφερε να κάνει κάτι που λάτρευε: Να μάθει βιολί.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στις φτωχογειτονιές της Parada de Lucas, στο Ρίο. Ήλπιζε ότι το βιολί θα τον βοηθήσει να ζήσει, να γυρίσει τον κόσμο, να φτιάξει, ενδεχομένως, το soundtrack μιας ζωής όπως την ονειρεύεται. Δυστυχώς, λίγο μετά απ΄τη φωτογραφική λήψη που βλέπετε, ο Diego πέθανε από λευχαιμία.
Προσωπικά, δεν συγχωρώ κανέναν μας για το γεγονός ότι ο Diego έκλαιγε δίνοντας το τελευταίο του concerto.
Ο Άγγελος που θέλω να τιμήσω σήμερα, έπαιξε βιολί στην ορχήστρα εγχόρδων του Afro Reggae, μιας ΜΚΟ που δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να καταπιάνονται με δραστηριότητες, ξεφεύγοντας από την ένδεια των φτωχογειτονιών του Ρίο, στις φαβέλες, που μαστίζονται από την εγκληματικότητα. Πρόκειται για σπουδαία οργάνωση – πρωτοβουλία που μυεί τα παιδιά και στην κλασσική μουσική, ακόμη κι αν στερούνται άλλων, σημαντικότερων εφοδίων. Εξάλλου, ακόμη κι αν δεν «σκοτώνει» τη φτώχεια, ο Πολιτισμός τη «ντύνει» με αξιοπρέπεια. Πάντα έτσι γινόταν…
Η φωτογραφία επανήλθε στην επικαιρότητα, προχθές, μετά την κηδεία του κοινωνικού συντονιστή του έργου του Afro Reggae, Evandro João Silva, ο οποίος δολοφονήθηκε στο κέντρο του Ρίο. Στην τελετή αποχαιρετισμού του Silva, ο José Ντιέγκο Jr, νέος συντονιστής της Afro Reggae ανέφερε: «Νομίζω ότι η κληρονομιά του Diego είναι η ελπίδα. Και η βούληση για αλλαγή».
Συμπληρώνω, απλά, ότι στην κληρονομιά του Diego πρέπει να συμπεριληφθούν και τα εφόδια για την αλλαγή. Μα, κυρίως, ο κομιστής αυτών των εφοδίων…
Και ξανά… Adeus, Diego

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου