Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Βιομηχανία διώξεων εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα



Του Χρήστου Κάτσικα

Βιομηχανία προγραφών έχει στηθεί ενάντια σε κάθε έναν που τολμά να αντιδράσει στις επιλογές του υπουργείου Παιδείας και της κυβερνητικής πολιτικής.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται μπροστά σε μια βιομηχανία διώξεων με την «παραγωγή» επιόρκων και το μέτρο της «αυτοδίκαιης αργίας». Με βάση τον μνημονιακό νόμο 4093 επιβάλλεται αυτοδίκαιη αργία για οποιονδήποτε δημόσιο υπάλληλο από τη στιγμή που παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο και μόνο. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του συνταγματικά κατοχυρωμένου τεκμηρίου της αθωότητας, που στιγματίζει τον εργαζόμενο και θίγει την προσωπική του αξιοπρέπεια.

Αποτελεί στην ουσία πολιτική δίωξη και απαγόρευση κάθε διαμαρτυρίας. Δημιουργείται έτσι ένα κλίμα φόβου, που δεσμεύει κάθε δημόσιο υπάλληλο, καθώς αφορά την καθημερινότητά του και ζητήματα στα οποία θα μπορούσε ανθρωπίνως να εμπλακεί ο καθένας. Επιπλέον, η κατηγορία της «αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς» είναι εντελώς ασαφής και αυθαίρετη και όπως είναι εύκολα κατανοητό μπορεί να τυλίξει σε «μια κόλλα χαρτί» οποιονδήποτε υπάλληλο «μπει στη μύτη» του προϊσταμένου του.

Επαναφορά της εκπαίδευσης σε παλιότερες εποχές φαίνεται να επιθυμεί η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας με τη δίωξη που ασκεί σε βάρος της εκπαιδευτικού Ελισάβετ Παπαδοπούλου, προέδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Μολάων Λακωνίας. Η εκπαιδευτικός εγκαλείται με βάση τον «νέο» πειθαρχικό κώδικα, για «αναξιοπρεπή συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας», μια αναχρονιστική, ασαφή και γενικόλογη κατηγορία μόνο και μόνο γιατί έπρεπε να βρεθεί κάτι προς κατηγορία!

Επί της ουσίας η Ελισάβετ Παπαδοπούλου διώκεται γιατί ως πρόεδρος και αιρετή υπερασπίστηκε, ως όφειλε, τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων της, αποκάλυψε τις αυθαιρεσίες και τις παραβιάσεις της νομοθεσίας από τη διοίκηση καθώς και την άθλια πραγματικότητα των σχολικών μονάδων και της λειτουργίας τους (κενά κ.λπ.).

Η δίωξη αυτή έρχεται να προστεθεί στη βιομηχανία διώξεων που έχει στηθεί ενάντια σε κάθε εκπαιδευτικό που τολμά να αντιδράσει στις επιλογές του υπουργείου Παιδείας και της κυβερνητικής πολιτικής. Ουσιαστικά βαπτίζεται παράπτωμα η ίδια η συνδικαλιστική δράση. Το ίδιο συνέβη τις τελευταίες μέρες και με τον εκπαιδευτικό Γιάννη Ρόμπα, μέλος του Δ.Σ. Συλλόγου Εκπαιδευτικών του Πειραιά και μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά. Ο εκπαιδευτικός παρέλαβε στις 28/11/2013 κλήση εγκαλούμενου σε εξέταση, καθώς με εντολή του υπουργείου Παιδείας διενεργείται πειθαρχική ανάκριση για τη συνδικαλιστική δράση του. Το σοβαρό παράπτωμά του ήταν ότι ως μέλος της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων μοίρασε ανακοίνωση της Ενωσης την ημέρα του αγιασμού.

Παράλληλα, σε έναν παροξυσμό αυταρχισμού και αντιδημοκρατικότητας, τέθηκε σε αργία και παραπέμπεται στο πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο η Ιφιγένεια Γεωργάλα, φιλόλογος στο Γενικό Λύκειο Αίγινας και αποσπασμένη στο τοπικό Ιστορικό Αρχείο του νησιού, με την κατηγορία της παράβασης υπαλληλικού καθήκοντος και της αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς υπαλλήλου εντός υπηρεσίας, μόνο και μόνο επειδή ζήτησε την κανονική της άδεια.

Ενδεικτικές διώξεις την τελευταία περίοδο

• Διώκεται ο δάσκαλος Θανάσης Αγαπητός με την κατηγορία της συμμετοχής σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Γερμανού υφυπουργού Εργασίας Χανς Γιόακιμ Φούχτελ, ο οποίος συμμετείχε στην 3η Ελληνογερμανική συνέλευση δημάρχων.

• Στα Χανιά ασκήθηκαν διώξεις σε 6 εκπαιδευτικούς για τις κινητοποιήσεις που έγιναν στη 48ωρη γενική απεργία στις 10-11 Φεβρουαρίου, η πορεία της οποίας κατέληξε στην κατάληψη της αντιπεριφέρειας Χανίων.

• Σε αργία τέθηκε η νηπιαγωγός Δέσποινα Κομνηνού σε εφαρμογή σχετικής διάταξης του πειθαρχικού δικαίου για τους δημοσίους υπαλλήλους (υπόθεση αστικής διαφοράς).

• O εκπαιδευτικός Στέφανος Γκουλιώνης, δάσκαλος του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο με την κατηγορία «της ανάρμοστης για δημόσιο υπάλληλο συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας». Το «έγκλημά» του είναι ότι συμμετείχε μαζί με χιλιάδες λαού σε ολόκληρη τη χώρα στη διαδήλωση της 25ης Μαρτίου 2012 στη Λάρισα -την είχαν εξαγγείλει και την πραγματοποίησαν σωματεία της πόλης.

• Σε αργία τέθηκε ο καθηγητής του Γενικού Λυκείου Πελοπίου Δημήτρης Αχείμαστος, με την κατηγορία της «αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας», για υπόθεσή του που αφορά οικονομική αντιδικία του με ιδιώτη.

• Η καθηγήτρια Σοφία Ποταμιάνου, αιρετή στο ΠΥΣΔΕ Κεφαλονιάς-Ιθάκης, αντιμετώπισε την κατηγορία της επιορκίας επειδή στις τελευταίες κρίσεις διευθυντών αρνήθηκε να συμμετάσχει στην αξιολόγηση και να βάλει βαθμό στη συνέντευξη των υποψήφιων, υλοποιώντας την απόφαση που είχε πάρει η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς-Ιθάκης.

• 4 εκπαιδευτικοί στην Κεφαλονιά, οι οποίοι υπερασπίστηκαν το αυτονόητο δικαίωμά τους να τιμούν απεργιακά την Πρωτομαγιά.

• Τον Οκτώβριο του 2013 ο πρόεδρος, ο γραμματέας, η ταμίας του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Σάμου καθώς και ένας ακόμη εκπαιδευτικός διώκονται επειδή συμμετείχαν στην κατάληψη του κτιρίου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όταν η διοίκηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει στον χαρακτηρισμό δεκάδων εκπαιδευτικών ως πλεοναζόντων.

• Διώκεται για συνδικαλιστική δράση ο εκπαιδευτικός Γιάννης Ρόμπας, μέλος του Δ.Σ. Συλλόγου Εκπαιδευτικών του Πειραιά και μέλους του Δ.Σ. της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων για τη συνδικαλιστική του δράση. Το σοβαρό παράπτωμά του ήταν ότι ως μέλος της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά μοίρασε ανακοίνωση της Ενωσης την ημέρα του αγιασμού.

• Δίωξη ασκήθηκε σε βάρος της εκπαιδευτικού Ελισάβετ Παπαδοπούλου, πρόεδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Μολάων Λακωνίας, με βάση το «νέο» πειθαρχικό για «αναξιοπρεπή συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας».

• Τέθηκε σε αργία και παραπέμπεται στο πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο η Ιφιγένεια Γεωργάλα, φιλόλογος στο Γενικό Λύκειο Αίγινας και αποσπασμένη στο τοπικό Ιστορικό Αρχείο του νησιού, με την κατηγορία της παράβασης υπαλληλικού καθήκοντος και της αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς υπαλλήλου εντός υπηρεσίας, μόνο και μόνο γιατί ζήτησε την κανονική της άδεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου