Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Όπως το περίμενα. Όλοι νικητές! Όπως στις φοιτητικές εκλογές.

Ο Σαμαράς επειδή μεγάλο μέρος του χάρτη της χώρας "φόρεσε" γαλάζιο κοστουμάκι. Αλλά και επειδή ο Τσίπρας καθηλώθηκε. Ο Αλέξης επειδή ήρθε πρώτος στην περιφέρεια Αττικής και δεύτερος στην Αθήνα. Η ΠΑΣΟΚοελιά επειδή Καμίνης, Μπουτάρης, Σγουρός θα "σαρώσουν" στον επερχόμενο δεύτερο γύρο της Κυριακής. Οι Χρυσαυγίτες επειδή ανέβασαν το ποσοστό τους από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Ακόμα και ο Μήτσος Κουτσούμπας μπορεί να θριαμβολογεί. Αφού στην Πάτρα το ΚΚΕ διεκδικεί τον Δήμο με υποψήφιο τον Κωνσταντίνο Πελετίδη!
Ποια η αλήθεια; Κατά πρώτο οι δημοσκόποι, μικρών και μεγάλων γραφείων, χρεοκόπησαν. Παταγωδώς. Αφού μέχρι την περασμένη Παρασκευή έφερναν τον Σακελλαρίδη κάτωθεν του Σπηλιωτόπουλου. Και την Δούρου, πίσω από τον Σγουρό. Κάπως έτσι. Και αφού ο Κασιδιάρης έφερνε κάτι λιγότερο από το 10%. Η χρεοκοπία διπλασιάστηκε με τα ανεκδιήγητα exit polls. Άλλα αντί άλλων!
Επομένως τρία τινά συμβαίνουν. (α) Ότι οι αρχικές δημοσκοπήσεις ήταν χειραγωγημένες. Για διάφορους λόγους. (β) Ότι οι πολίτες έλεγαν ψέματα για να χλευάσουν το σύστημα και να τους πάρουν στο ψιλό. (γ) Ότι ένα 30 με 40% τους έκλεινε το τηλέφωνο. Άρα το δείγμα έμπαζε από παντού. Και άρα οι δημοσκοπήσεις είναι για τα σκουπίδια.
Τα συμπεράσματα πολλά. Μερικά πρόχειρα απ΄όλα αυτά. ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει ότι αποτελεί πειστική εναλλακτική πρόταση. Οι περισσότεροι υποψήφιοί του δεν έκαναν σοβαρή και δημιουργική επαφή με την τοπική κοινωνία. Σε πολλές πόλεις καθηλώθηκαν στην τρίτη θέση!
Οι βασικές επιλογές του Σαμαρά στις τέσσερις μεγάλες πόλεις γκρεμίστηκαν στα τάρταρα. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Πειραιάς η ταφόπλακα της Νέας Δημοκρατίας. Η χειρότερη περίπτωση είναι αυτή του Βασίλη Μιλαλολιάκου στον Πειραιά. Το "σίγουρο χαρτί", το "φαβορί", ο "πρωταθλητής στην κούρσα" είδε την σκόνη του Γιάννη Μώραλη. Αυτό κι αν ήταν πανωλεθρία!
Το πιο σουρεαλιστικό συμπέρασμα έχει να κάνει με την "Ελιά". Αφού τρεις, τουλάχιστον, εκλεκτοί της, πρόκειται να εξέλθουν νικητές στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Το φερόμενο ως κόμμα του 5 με 7% θα είναι ο θριαμβευτής Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Αττικής. Περίπου σαν στιγμιότυπο από θέατρο του παραλόγου. Όπως ας πούμε στο "La Cantatrice Chauve", δηλαδή "Η φαλακρή τραγουδίστρια" του μακαρίτη, Ρουμάνου συγγραφέα Ευγένιου Ιονέσκο.
Το δια ταύτα αντικατοπτρίζει την ζαλάδα αλλά και τον σκεπτικισμό του μέσου Έλληνα ψηφοφόρου. Σαν να λέει "ούτε εσύ μόνος σου", "ούτε εσύ μόνος σου". Κανένα κόμμα δεν με πείθει και κανείς απ΄όλους αυτούς δεν πρόκειται να με σώσει. Με απλά λόγια σ΄αυτό τον πρώτο γύρο και εντελώς πλαγίως και υπογείως, ο μέσος Έλληνας πολίτης με την ψήφο του έδειξε την δυσαρέσκειά του και τη απαξίωσή του προς το πολιτικό προσωπικό!
Meaning "σας βαρέθηκα και επειδή πρέπει να ψηφίσω θα το κάνω με τέτοιο τρόπο ώστε από την Δευτέρα να ψάχνεστε, να βουρλίζεστε και να ξεκατινιάζεστε".
The winner is μια τρύπα στο νερό. Όπως έλεγε και ο Σαίξπηρ "πολύ κακό για το τίποτα"!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου