Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Οι πολίτες ζητούν εξηγήσεις

Παπαδόπουλος Νότης
Οι πολίτες περίμεναν την συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για να ακούσουν σε ένα πλαίσιο κοινοβουλευτικού διάλόγου την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να ανταλλάσσουν επιχειρήματά υπέρ και κατά της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής. Περίμεναν επίσης να ακούσουν την εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος του υπεύθυνου για τα οικονομικά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννη Δραγασάκη.
Κι ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ανέπτυξε το σχέδιο για την αποχώρηση της τρόικας και την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, μίλησε για την σκληρή διαπραγμάτευση που είναι μπροστά μας στην προσπάθεια ρύθμισης του χρέους με τους δανειστές - ζητώντας μάλιστα να υπάρξει μία φωνή κυβέρνησης αντιπολίτευσης για το θέμα - ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δραγασάκης τήρησε σιγή ιχθύος για τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αρκέστηκε να επιτεθεί στην κυβέρνηση η οποία, όπως υποστήριξε, παραπλανεί τον κόσμο όταν λέει ότι θα τελειώσουν τα μνημόνια και κατήγγειλε παρεμβάσεις επιχειρηματιών και μεγαλοεκδοτών στον ίδιο τον Πρωθυπουργό για την αλλαγή κάποιων νόμων. Καταγγελίες που δεν συνοδεύτηκαν, όμως, από αναφορά συγκεκριμένων ονομάτων παρά το ότι ζητήθηκε από την κυβέρνηση. Όμως για την οικονομική πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εάν βγει κάποτε κυβέρνηση, για το πρόγραμμα με το οποίο το κόμμα της αξιωματική αντιπολίτευσης σκοπεύει να βγάλει τη χώρα από την κρίση ο κ. Δραγασάκης δεν είπε λέξη!
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει - κατά έναν μαγικό τρόπο - παροχές πάνω από 11 δισεκατομμύρια εύρω στους πολίτες χωρίς όμως αύξηση της φορολογίας (μιλάει μάλιστα για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ), υπόσχεται ότι δεν θα δημιουργήσει ελλείμματα στον προϋπολογισμό ενώ επιμένει στην μονομερή διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού χρέους.
Την παροχολογία του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πάντως με δηκτικό τρόπο ο Βαγγέλης Βενιζέλος: Αν στο λαό βάλεις από τη μία επώδυνα μέτρα και δυσκολίες και από την άλλη φανταστικούς παραδείσους είναι πιθανό να επιλέξει το δεύτερο. Αυτό αφορά όλες τις μεταπολεμικές κυβερνήσεις που ανέβαιναν στη ΔΕΘ και υπόσχονταν παροχές. Τώρα, όμως, όλοι γνωρίζουν ποια είναι η κατάσταση της οικονομίας - και ο λαός και τα κόμματα. Και δεν πρέπει κανείς να προσβάλλει το λαό στον πυρήνα της ευφυίας του και του ενστίκτου του. Γι αυτό είμαι αισιόδοξος ότι θα ανακοπεί κάθε κύμα ανευθυνότητας που εμφανίζεται εντός της αιθούσης και εκτός.
Ας ελπίσουμε η σημερινή - τελευταία - μέρα της συζήτησης να είναι πιο χρήσιμη για τον πολίτη. Εκτός κι αν κάποιοι ποντάρουν στην βολική αοριστολογία..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου