Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Παναγιώταινα

Δημήτρης Δανίκας

Ολόκληρο το επετειακό τριήμερο για το «Όχι» στις φασιστικές ορδές του Ντούτσε καταναλώθηκε σε συσκέψεις επί συσκέψεων με θέμα το «Όχι» στον Αλέξη Τσίπρα. Συσκέψεις εντός και εκτός ελληνικού εδάφους!

Ο κυβερνητικός τρόμος από το πιθανό ενδεχόμενο μιας πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης με τον συνακόλουθο και πιθανότατο θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάψει φωτιές σε πολλές ευρωπαικές πρωτεύουσες. Αποτέλεσμα; Η αρθρογραφία τόσο της γερμανικής «Frankfurter Allgemeine Zeitung» όσο και της Βρετανικής «Financial Times».

Ο Σαμαράς και το πρωτοκλασάτο επιτελείο του σκηνοθετούν θρίλερ τρόμου. Διαδίδοντας ότι ο Τσίπρας με τον Λαφαζάνη θα καταστρέψουν τις μεταρρυθμίσεις και θα επαναφέρουν την χώρα στο χείλος του γκρεμού. Άσε που δεν αποκλείεται να μην πληρώσουν τους δανειστές μας. Με αποτέλεσμα η Ελλάδα να επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα. Και έτσι η ευρωζώνη να κλονιστεί. Ίσως και να διαλυθεί. Κάπως έτσι.

Πιο ψύχραιμη η βρετανική «Financial Times» διαπιστώνει ότι ο Τσίπρας «γαβγίζει» αλλά «δεν δαγκώνει»!

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Ένα εξ αυτών πάει κάπως έτσι. Κατά το πρώτο γύρο, για την ανάδειξη νέου Προέδρου Δημοκρατίας, ο κυβερνητικός σχηματισμός θα λάβει κάτι περισσότερο από 160 ψήφους, Μεταξύ πρώτου και δευτέρου γύρου θα αρχίσει ανηλεής βομβαρδισμός κινδυνολογίας. Ότι οι τράπεζες θα αδειάσουν. Ότι κεφάλαια θα μετακομίσουν προς την Ελβετία. Ότι οι εφοπλιστές θα σηκώσουν άγκυρες. Και ότι η χώρα θα κινδυνεύσει από ατύχημα!

Έτσι οι διάφοροι «ανεξάρτητοι» με άλλοθι «για την σωτηρία ρε γαμώτο» θα σπεύσουν να ψηφίσουν τον υποψήφιο πρόεδρο. Κι έτσι στον δεύτερο γύρο οι κυβερνητικοί ψήφοι θα αυξηθούν. Σε περίπτωση που ο μαγικός αριθμός των 180 ψήφων δεν προκύψει με την δεύτερη ψηφοφορία, τότε θα μπουν σε εφαρμογή τα μεγάλα μέσα. Τότε θ΄ αρχίσει βομβαρδισμός ξένων δημοσιευμάτων και ξένων, έγκυρων αναλυτών. Τότε το κυβερνητικό μπλοκ θα τα δώσει όλα. Μερικοί φοβούνται ακόμα και προβοκάτσια!

Το «δια ταύτα» αυτονόητο και εφιαλτικό. Κάτσε στ΄ αβγά σου. Μόνο ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος είναι ικανοί να σώσουν την χώρα. Μόνο αυτοί είναι φερέγγυοι και αξιόπιαστοι. Μόνο αυτούς αναγνωρίζει και μόνο μ΄ αυτούς συνομιλεί το διεθνές χρηματοπιστωτικό κατεστημένο. Μόνο αυτοί ξέρουν. Μόνο αυτοί μπορούν. Μόνο μ΄ αυτούς θα εξέλθει η πατρίδα από τον κίνδυνο. Σκάσε και κολύμπα!

Έλα όμως που οι απαντήσεις δεν είναι καθόλου μα καθόλου πειστικές. Για τον απλό ψηφοφόρο. Αφού, σου λέει, αυτοί μας έφεραν στην καταστροφή. Αφού, σου λέει, αυτοί είναι οι αυθεντικοί ερασιτέχνες. Αφού, σου λέει, ούτε ένα νόμο, όπως ο ΕΝΦΙΑ, δε κατόρθωσαν να τον οργανώσουν και να τον εφαρμόσουν σωστά. Αφού, σου λέει, ο Τσίπρας ορκίζεται στο όνομα της ευρωπαικής ένωσης. Αφού, σου λέει, τα ίδια έλεγαν και την ίδια κινδυνολογία οργάνωσαν τότε, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου ορμούσε ακάθεκτος προς την εξουσία!

Με απλά λόγια. Ο απλός ψηφοφόρος σιχάθηκε. Βαρέθηκε. Δεν αντέχει άλλο να βλέπει και να ακούει τους ίδιους και τους ίδιους. Και το καλύτερο; Έστω σου λέει. Μπορεί με τον Τσίπρα να μην συντελεστεί καμία μα καμία αλλαγή. Απλώς εναλλαγή. Έστω. Τουλάχιστον θα χαρώ ακόμα και με την εναλλαγή. Να φύγει το παλιό πολιτικό προσωπικό. Ουστ από εδώ. Έστω κι αυτό. Να έρθουν καινούργια πρόσωπα και ας ακολουθήσουν την παλιά συνταγή. Κάτι είναι κι αυτό. Από το ολότελα καλή και η Παναγιώταινα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου