Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Ενημέρωση για την Περιφερειακή σύσκεψη στην Κοζάνη και κάποια προσωπικά σχόλια

Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι,
πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014,στα γραφεία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών
Π.Ε. Κοζάνης, περιφερειακή σύσκεψη των συνδικαλιστικών στελεχών (αιρετών και μελών Δ.Σ. συλλόγων) της Δυτικής Μακεδονίας με θέμα την κατάθεση των προτάσεων της Δ.Ο.Ε. στα πλαίσια της συμμετοχής της στην επιτροπή του ΥΠΑΙΘ που έχει ως έργο την τροποποίηση και τη συμπλήρωση των διατάξεων των Π.Δ. 50/1996 (Μεταθέσεις και τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών) και 1/2003 (Σύνθεση, συγκρότηση και λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων). 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, οι αιρετοί του ΚΥΣΠΕ Παληγιάννης Βασίλης και Μπράτης Δημήτρης καθώς και ο Γεν. Γραμματέας του Δ.Σ της Δ.Ο.Ε.. κ. Θανάσης Κικινής. 
 Η αλήθεια είναι είναι ότι, μη γνωρίζοντας πού ακριβώς είναι τα γραφεία του Συλλόγου, αργήσαμε λίγο με τον Κώστα τον Παπαδάμο και δεν προλάβαμε να ακούσουμε τον Γεν. Γραμματέα της Δ.Ο.Ε. τον κ. Θανάση Κικινή. Από τις τοποθετήσεις των δύο αιρετών του ΚΥΣΠΕ και τις ερωτήσεις που ακολούθησαν σταχυολογώ:
  • Οι υπουργοί Παιδείας των τελευταίων χρόνων έχουν κάνει τεράστια λάθη και πολλές φορές λειτουργούσαν με τρόπο καθαρά ρουσφετολογικό (στις μετατάξεις που κανείς δεν ξέρει με ποια κριτήρια έγιναν και σε περιπτώσεις αποσπάσεων).
  • Αυτή τη στιγμή έχουμε να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας έναν τοίχο. Μόνο αν πάμε ενωμένοι μπορούμε να δημιουργήσουμε έστω και μια ρωγμή στον τοίχο αυτό.
  • 'Ολοι οι νόμοι που αφορούσαν την Εκπαίδευση -εκτός από έναν- πέρασαν από τη Βουλή και ψηφίστηκαν. Το ότι κάποιοι από αυτούς δεν εφαρμόστηκαν οφείλεται στο ότι η κοινωνία πείστηκε για τη μη αποτελεσματικότητά τους και ότι κάποιοι καταργήθηκαν οφείλεται στο γεγονός ότι -όπως στον επιθεωρητισμό- ωρίμασαν οι συνθήκες και τους κατήργησε η ίδια η πολιτική ηγεσία του τόπου.
  • Για τους συναδέλφους που ήρθαν με μετάταξη από τη Δευτεροβάθμια ειπώθηκε -σε μορφή πρόβλεψης-  ότι δε θα δοθούν οι οργανικές που τους είχαν υποσχεθεί (3.652) γιατί γίνεται μεγάλη προσπάθεια να απολύσουν έστω και μερικές δεκάδες υπαλλήλων  και δεν μπορεί ξαφνικά να δοθούν κάποιες χιλιάδες οργανικές θέσεις.
  • Για τους Διευθυντές των Σχολείων είπαν ότι πρωτοστάτησαν πανελλαδικά στη ματαίωση των σεμιναρίων για την αξιολόγηση. Ο Κλάδος δε χωρίζεται σε Διευθυντές και μη και ότι δεν υπάρχει κανένα ηθικό θέμα (νομικό έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει) στις υποψηφιότητές τους ως αιρετοί του Κλάδου.
  • Στις εκλογές των αιρετών να υπάρχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο και οι συνάδελφοι να ψηφίζουν το πρόσωπο που επιθυμούν ανεξαρτήτου παράταξης. 
  • Πρέπει το συντομότερο δυνατό να γίνουν μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση γιατί εκτός των προφανών λόγων σε λίγο καιρό, λόγω έλλειψης εισφορών στα ταμεία δε θα υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν οι συντάξεις.
Εδώ θα μου επιτρέψετε να κάνω κάποια προσωπικά σχόλια:
  • Οι αιρετοί -είτε οι ίδιοι είτε οι αναπληρωτές τους- υπήρξαν ανέκαθεν αξιολογητές μετέχοντας στα συμβούλια επιλογής (Διευθυντών, Διευθυντών Εκπαίδευσης, Προϊσταμένων Γραφείων και Σχολικών Συμβούλων).
  • Ο ρόλος του αιρετού στα συμβούλια αυτά ήταν -και είναι- να προστατεύει τους συναδέλφους από τυχόν αυθαιρεσίες της διοίκησης. Το πόσο καλά επιτέλεσαν τον ρόλο τους αυτό φαίνετα από την πρόταση του Αντιπροέδρου του Ιντιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και πρώην Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής κ. Γιάννη Κουμέντου, ο οποίος ζητάει να καταργηθεί η συμμετοχή των αιρετών στα Συμβούλια Επιλογής γιατί "Παρότι δεν κατείχαν αυξημένα επιστημονικά προσόντα, οι αιρετοί, αξιολογούσαν πιο σκληρά από όλα τα άλλα μέλη του συμβουλίου. Και σήμερα χρησιμοποιούν αυτή την ιδιότητα και προειδοποιούν τους Διευθυντές και τους Σχολικούς Συμβούλους για τις επερχόμενες κρίσεις." Αυτά γιατί κάποιοι ξεχνούν τι έχει γίνει τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.
  • Όσο για το τι θα γίνει στο μέλλον, δεσμευόμαστε όλοι οι υποψήφιοι που μετέχουμε στην Ανεξάρτητη Κίνηση ότι, καμία/κανένας αιρετός της Κίνησής μας δε θα συμμετέχει σε κανενός είδους "παιχνίδια" και  "μαγειρέματα". Σεβόμαστε όλους τους συναδέλφους και τους αντιμεπωπίζουμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Ήρθαμε για να αλλάξουμε κάποιες "άρρωστες" καταστάσεις και όχι να τις συνεχίσουμε. Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει κάτι τέτοιο.
  • Ο ρόλος των Διευθυντών και των Προϊσταμένων των Σχολικών Μονάδων είναι να διώξουν την αβεβαιότητα και το άγχος από τους συναδέλφους και να τους επαναφέρουν το χαμόγελο κα τη χαρά της δημιουργίας. Μόνο ένας εκπαιδευτικός που προσέρχεται με χαρά στο Σχολείο καταφέρνει να αποδώσει αυτά που μπορεί.
Γαπκιάδης Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου