Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Αρπακτικά...

ΤΟ ΒΗΜΑ

Τα στοιχεία που έφερε στο φως ή έρευνα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης για τους 5.260 υπαλλήλους που έβγαλαν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό περισσότερα από 1,5 δισ.  ευρώ,αποδεικνύουν κάτι που ήταν σχεδόν αυτονόητο για όσους έχουν γνώση της ελληνικής πραγματικότητας. Ότι υπάρχουν δηλαδή πολύ περισσότερα  αφανή, από εμφανή - και δηλωμένα - εισοδήματα από συμπολίτες μας  που δεν δικαιολογούνται από το μισθό τους.
Κατακεραυνώνουμε και δικαίως τη φοροδιαφυγή  από κάθε λογής μεγαλοεπιχειρηματίες που μονίμως και διαχρονικώς συνεισφέρουν  στα δημόσια έσοδα πολύ λιγότερα από όσα τους αναλογούν. Όμως υπάρχει και μια σημαντική - και καθόλου ασήμαντη αριθμητικά όπως φαίνεται- κατηγορία πολιτών που με διάφορους θεμιτούς και αθέμιτους τρόπους απολαμβάνει πολύ μεγαλύτερων εισοδημάτων, από αυτά που νομίμως εισπράττει και φορολογείται.

Είναι τουλάχιστον περίεργο - και παράλογο για  ευνομούμενη χώρα - δημόσιοι υπάλληλοι που δεν απολάμβαναν ποτέ τόσο υψηλούς μισθούς να αποκαλύπτεται σήμερα ότι διαθέτουν καταθέσεις με σημαντικά ποσά στο εξωτερικό. Δικαίως δημιουργείται η υποψία τουλάχιστον , ότι τα εισοδήματα αυτά δημιουργήθηκαν με αθέμιτες συναλλαγές. Είναι γνωστό άλλωστε σε κάθε πολίτη που είχε πρόβλημα και έπρεπε να απευθυνθεί σε μια δημόσια υπηρεσία, ότι ο πιο πρόσφορος τρόπος για να εξυπηρετηθεί , ήταν το ...γρηγορόσημο.

Προφανώς υπάρχει και σημαντικός αριθμός δημοσίων υπαλλήλων που κάνουν ευσυνείδητα τη δουλειά τους, που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με μισθούς πολλές φορές, κατώτερων των υπηρεσιών που προσφέρουν. Όμως υπάρχει και μια άλλη κατηγορία υπαλλήλων, που δεν έχει πρόβλημα, όπως φαίνεται, να απαιτήσει το γνωστό φακελάκι για να κάνει το καθήκον του.

Η έρευνα που ξεκίνησε μετά τα στοιχεία που αποκάλυψαν οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης, πρέπει να ξεκαθαρίσει την ήρα από το στάρι. Να αποδώσει έστω και καθυστερημένα δικαιοσύνη, για όσους επίορκους, χρησιμοποίησαν το ρόλο ή την υπηρεσία τους, για να αποκομίσουν παράνομα οφέλη. Αρκεί να μην παραπεμφθεί και αυτή στις καλένδες ή να χαθεί στους δαιδάλους της  γραφειοκρατίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου