Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Με τον ΣΥΡΙΖΑ επιστροφή στο 2012

Παπαδόπουλος Νότης
«Και τώρα τι κάνουμε;» Αυτή ήταν χτες η μόνιμη ερώτηση ανησυχίας κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ καθώς εκτιμούσαν ότι η εξεύρεση 180 βουλευτών για την εκλογή του Σταύρου Δήμα δεν φαινόταν εφικτή. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις κάποιων ανεξάρτητων βουλευτών που θεωρούνταν «σίγουροι» για την ψήφιση του νέου Προέδρου αλλά μετά τις ανακοινώσεις Σαμαρά άλλαξαν γνώμη.

«Τα καλαμπούρια τέλειωσαν» όπως μου είπε στέλεχος της Κουμουνδούρου. Ο φόβος που διατρέχει αυτή τη στιγμή όλη την ηγεσία του κόμματος - ιδιαίτερα μάλιστα τα στελέχη που έχουν σχέση με τα οικονομικά - είναι το ενδεχόμενο να μην εκλεγεί Πρόεδρος στις 29 Δεκεμβρίου και η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες γύρω στις 8 Φεβρουαρίου από τις οποίες - σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις - το κόμμα της Κουμουνδούρου θα έχει τις περισσότερες πιθανότητες να νικήσει και να σχηματίσει κυβέρνηση.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (σε συνεργασία με κάποιο άλλο μικρότερο κόμμα) θα σχηματισθεί το νωρίτερο στα μέσα Φεβρουαρίου και θα έχει πάνω - κάτω 15 μέρες για εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ολοκληρώσει την σημαντικότερη διαπραγμάτευση της χώρας με τους δανειστές - μία διαπραγμάτευση για την οποία η ηγετική ομάδα έχει «μαύρα μεσάνυχτα». Αυτή η κρίσιμη όμως διαδικασία θα πρέπει να έχει τελειώσει έως τις 27 Φεβρουαρίου ημερομηνία κατά την οποία λήγει η δίμηνη παράταση του σημερινού μνημονίου και η χώρα θα βρεθεί «στον αέρα» και χωρίς καμία ομπρέλα προστασίας.

«Το ειρωνικό της υπόθεσης είναι ότι η πρώτη πράξη του ΣΥΡΙΖΑ εάν εκλεγεί κυβέρνηση θα είναι να ζητήσει την παράταση του υπάρχοντος μνημονίου - αυτού του μνημονίου που έλεγε ότι θα καταργήσει - μόνο και μόνο για να μπορέσει να διαπραγματευτεί την αντικατάστασή του χωρίς να αφήσει ακάλυπτη τη χώρα» μου έλεγε την Τρίτη στέλεχος της ΝΔ που έχει πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις.

Το χειρότερο σήμα για τον ΣΥΡΙΖΑ πάντως ήρθε χτες από τις αγορές και τις ξένες εφημερίδες που εκτιμούν ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες. Οι εφημερίδες μίλησαν για νέο κύμα αβεβαιότητα και για ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από το Ευρώ ενώ οι αγορές έδειξαν πανικό. Τα spread των ελληνικών ομολόγων εκτινάχτηκαν στα ύψη (πάνω από 8%) ενώ στο χρηματιστήριο της Αθήνας δεν περίμεναν καν να μάθουν το όνομα του υποψηφίου Προέδρου.Από την ώρα που άνοιξε η διαπραγμάτευση υπήρχε γενικό ξεπούλημα μετοχών με αποτέλεσμα o γενικός δείκτης να πέσει κατά 12,78 ποσοστιαίες μονάδες - την μεγαλύτερη πτώση από το 1987 !

Αν η κατρακύλα στις αγορές συνεχισθεί, παραδεχόταν οικονομολόγος που κινείται κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ, τότε πριν καν η χώρα φτάσει σε ενδεχόμενες εκλογές είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει μαζική έξοδος κεφαλαίων αντίστοιχη με αυτή που παρουσιάστηκε τις παραμονές των εκλογών του 2012.

Το χειρότερο είναι ότι μεγάλο μέρος των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα των αγορών και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει σήμερα στις πολιτικές εξελίξεις.

Χτες ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σκουρλέτης μιλώντας στο «Μέγκα» επιχείρησε να διασκεδάσει τις αντιδράσεις των αγορών αναφερόμενος στην δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία ενώ στο site της Αριστερής Πλατφόρμας η ψήφος δυσπιστίας από τις αγορές χαρακτηρίστηκε ως «ωμή παρέμβαση του κεφαλαίου» στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Δυστυχώς αν ο κ. Δήμας δεν καταφέρει να εκλεγεί με 180 ψήφους στις 29 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια οι πρόωρες εκλογές αναδείξουν νικητή το ΣΥΡΙΖΑ,η χώρα θα επιστρέψει με γοργούς ρυθμούς πίσω στο 2012. Κι αυτό - αλίμονο - έχουν αρχίσει να το αντιλαμβάνονται ακόμη και στελέχη της Κουμουνδούρου.​

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου