Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

O Πούτιν και ο πεντοζάλης

Όσοι εξακολουθούν να θεωρούν ότι μπορούν να χορεύουν τις επάρατες αγορές στο ρυθμό που βολεύει τις επιθυμίες τους, καλό θα είναι να παρακολουθήσουν λίγο πιο προσεκτικά τις εξελίξεις στη Ρωσία. Μια χώρα, που από άποψη μεγέθους, πλούτου, οικονομικών πλεονεκτημάτων, αλλά και γεωστρατηγικής σημασίας απέχει παρασάγγας από την Ελλάδα. Κι όμως μια σειρά άστοχες κινήσεις του κ. Πούτιν, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη πτώση της τιμής του πετρελαίου, έχουν οδηγήσει την πάλαι ποτέ υπερδύναμη σε οικονομικό αδιέξοδο.

Μόλις χθες, για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα αναγκάστηκε να αυξήσει τα  επιτόκια κατά 6,5 μονάδες οδηγώντας τα στο ύψος του 17% ! Κι όμως το νόμισμα της χώρας, το ρούβλι συνέχισε να καταρρέει με συνέπεια η ισοτιμία του έναντι του δολαρίου και του ευρώ, να σπάσει  το «φράγμα» των 79 δολαρίων για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Αποδεικνύεται έτσι για μια φορά ακόμα ότι οι σπασμωδικές κινήσεις, οι ευσεβείς πόθοι και οι άκριτες επιδείξεις δύναμης, είναι πολύ εύκολο να γυρίσουν μπούμερανγκ, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό κλίμα στην οικονομία. Δυστυχώς, όποιος επιμένει να αγνοεί την πραγματικότητα σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, πολύ γρήγορα θα αντιληφθεί ότι δεν μπορείς να παίζεις τον «σκληρό» με τις αγορές, όταν βρίσκεσαι εξαρτημένος, λιγότερο ή περισσότερο από αυτές.

Όσοι επιμένουν λοιπόν να αιθεροβατούν ότι θα κατατροπώσουν τους κερδοσκόπους και τις αδηφάγες αγορές, καλό είναι να προβληματιστούν λίγο με την κατάσταση της Ρωσίας. Μιας χώρας με πολύ περισσότερες πλουτοπαραγωγικές πηγές και χωρίς τις δεσμεύσεις και εξαρτήσεις της Ελλάδας. Γιατί όταν αποδειχθεί στην πράξη ποιος θα παίζει το ρυθμό και ποιος θα χορεύει, ίσως είναι πολύ αργά για να τρέχουμε να μαζέψουμε τα  ασυμμάζευτα.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου