Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Σουλτς «εκτελεί» κυβέρνηση

Μαλούχος Γεώργιος
Το σχεδίασε και το έκανε επίτηδες; 
Ή του ξέφυγε και το έκανε κατά λάθος;
Όπως και να χει, ένα είναι τελικά βέβαιο: ότι ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς επέλεξε, δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές, να «εκτελέσει» στα τρία μέτρα την ελληνική κυβέρνηση με τη φράση του «Τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα ήταν αποκλειστική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης και δεν ήμασταν εμείς (οι Ευρωπαίοι) που τα επιβάλλαμε». Φράση άλλωστε ψευδή.
Αυτό είπε την Παρασκευή μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό Canal Plus, για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι «δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει χρέος 180% του ΑΕΠ της, αλλά πολλά από αυτά τα μέτρα πρέπει να αλλάξουν γιατί είναι "ανυπόφορα"».
Συνεπώς, ο Σουλτς δεν «εκτέλεσε» μόνον την πρώτη κυβέρνηση Παπανδρέου που πήγε την Ελλάδα σε αυτή την κόλαση, αλλά και όλες τις επόμενες, της νυν κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου περιλαμβανομένης.
Πιο βαρύ χτύπημα δεν ήταν σε θέση να επιφέρει ο ίδιος, σε πιο «κατάλληλη» στιγμή.
Όπως ήταν φυσικό, ο ΣΥΡΙΖΑ έπιασε τη δήλωση Σουλτς και την έκανε «σημαία» λέγοντας ότι κατέρρευσε ο μύθος της διαπραγμάτευσης. Είναι φυσικό. Το αντίθετο θα ήταν παράδοξο, κάτι που ο Γερμανός πολιτικός γνώριζε πολύ καλά ότι θα συμβεί την ώρα που μιλούσε.
Γιατί, φυσικά, το αρχικό ερώτημα είναι ρητορικό: ασφαλώς και ήξερε ο Σουλτς τι έκανε όταν μιλούσε.
Στην κυβέρνηση πρέπει τώρα να αναρωτηθούν το γιατί.
Αλλά και στην αντιπολίτευση, όσο κι αν αυτή την ώρα είναι μια δήλωση που τους έρχεται γάντι και μάλιστα από πολλές απόψεις καθώς και την κυβέρνηση χτυπάει και τους ίδιους «στηρίζει» ως προς την ανάγκη αλλαγών, πρέπει να διδαχθούν κάτι βαθύτερο από αυτήν, για το μέλλον.
Εχουν να διδαχθούν να προσέχουν ανθρώπους, χώρες και συμφέροντα που πρέπει να το καταλάβουν από τώρα και να το εμπεδώσουν ότι σίγουρα δεν πιάνονται φίλοι... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου