Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Η ελπίδα στα χέρια των πολιτών

Το ξεκίνημα της νέας χρονιάς βρίσκει πάλι τη χώρα και τους πολίτες αντιμέτωπους με μια σειρά διλήμματα. Οι ελπίδες ότι το 2015 θα μας έβρισκε περισσότερο αισιόδοξους ή τουλάχιστον λιγότερο προβληματισμένους για το μέλλον, περιορίζονται δραματικά, για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια.
Το αχνό φως στο τούνελ που διαφάνηκε στη χρονιά που τέλειωσε, με τις πρώτες μετά από πολύ καιρό θετικές εξελίξεις στα δημόσια οικονομικά, συσκοτίζεται από  το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας, που διαμορφώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.

Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν οι επικείμενες εκλογές θα λύσουν το γόρδιο δεσμό της πολιτικής αστάθειας που ταλανίζει τη χώρα. Οι πολίτες  καλούνται μέσα σε ένα βεβαρημένο και πολωτικό κλίμα να απαντήσουν στα σκληρά διλήμματα, που δεν κατόρθωσε να απαντήσει το πολιτικό σύστημα .Κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται, κόμματα αποσυντίθενται, αλλά το μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης που θα μπορούσε να απαλλάξει τη χώρα από το κλίμα αβεβαιότητας δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Οι προσδοκίες, που κατά παράδοση,  συνοδεύουν την έλευση κάθε καινούργιας χρονιάς, υποβαθμίζονται, αν δεν εξανεμίζονται, από αυτό το τραγικό έλλειμμα συνεννόησης που εγκλωβίζει και πάλι πολιτική, οικονομία και κοινωνία σε ένα φαύλο κύκλο αντιπαράθεσης με οδυνηρές για όλους παρενέργειες.

Είναι παράλογο, μια χώρα που κρύβει μέσα της τόσες δημιουργικές δυνάμεις, να βρίσκεται μονίμως παγιδευμένη γιατί η ηγεσία της αδυνατεί να αντιληφθεί τα μηνύματα των καιρών ή γιατί προτάσσει  μονίμως το στενό κομματικό συμφέρον. Είναι αδιανόητο για κάθε σκεπτόμενο πολίτη, μετά από τόσα χρόνια κρίσης ,με μια κοινωνία εξαντλημένη, να αδυνατούμε να βρούμε αυτόν τον κοινό βηματισμό, που μας θα οδηγήσει επιτέλους με ασφάλεια έξω από το τούνελ.

Ούτως ή άλλως όμως η ευθύνη  τώρα είναι πάλι στα χέρια των πολιτών. Αυτοί θα αποφασίσουν που θα επενδύσουν τις ελπίδες και τις προσδοκίες τους για το μέλλον. Έχουν την εμπειρία και τη σύνεση να κάνουν πραγματικότητα, αυτό που σήμερα μοιάζει ανέφικτο.
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου