Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Ο λαγός και ο σκορπιός

ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
Να πούμε «πάλι καλά» που το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Τόλιος δεν είναι κυβερνητικό στέλεχος. Σε μια τέτοια περίπτωση θα έτρεχαν (και δεν θα έφταναν) οι Έλληνες πρεσβευτές στη Δυτική Ευρώπη να διηγούνται στους υπουργούς Οικονομικών όσων χωρών μάς δάνεισαν το ανέκδοτο του λαγού με το λιοντάρι.
Στην περίπτωση όμως πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να θυμηθούμε την ιστορία του σκορπιού με τον βάτραχο. Η ελαφρότητα με την οποία ο κ. Τόλιος εκστόμισε τα περί στάσης πληρωμών –δηλαδή χρεοκοπίας– δείχνει ότι μάλλον θα νοσταλγήσουμε σύντομα τη... νουνέχεια του κ. Χρήστου Παπουτσή για τα χρηματοοικονομικά ζητήματα και τις διεθνείς αγορές. Ας το σκεφτούμε λίγο: ο κ. Τόλιος είναι πολιτικό στέλεχος πρώτης γραμμής. Σύμφωνοι· δεν ανήκει στον ηγετικό πυρήνα, αλλά είναι μέλος της Κ.Ε. και εκπροσωπεί το κόμμα του στα τηλεοπτικά πάνελ. Ως τέτοιο στέλεχος πρέπει να αντιλαμβάνεται τον πολιτικό περίγυρο και την πολιτική ατμόσφαιρα. Όφειλε να ξέρει ότι τέτοιου τύπου δηλώσεις περιμένουν οι αντίπαλοί του για να κάνουν προεκλογικό πάρτι. Και όμως, όπως ο σκορπιός στην πλάτη του βατράχου, καταμεσής του ποταμού, ρίχνει το δηλητήριο αδιαφορώντας αν πνιγεί και το κόμμα του μαζί με τον βάτραχο.

Ας σκεφτούμε τώρα σε μια αντίστοιχη περίπτωση με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Να βρισκόμαστε εν μέσω κρίσιμων διαπραγματεύσεων και στο εσωτερικό της χώρας να γίνεται πανηγύρι «αριστεροσύνης», δηλαδή να εξαπολύονται βροχηδόν «επαναστατικές σαΐτες» σαν αυτές του κ. Τόλιου. Πόσο καιρό θα πάρει μέχρι να συμβεί το ατύχημα; Δεν θα ρωτήσει κάποιος στο Eurogroup ή σε μια σύνοδο κορυφής τον Έλληνα ομόλογό του: «Ακόμη κι αν συμφωνήσουμε σε κάτι, είστε σίγουρος ότι μπορείτε να το περάσετε στο κόμμα σας;».

Θα το ξανατονίσουμε: ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σκοπό να χρεοκοπήσει τη χώρα, αν μη τι άλλο για λόγους επιβίωσής του. Διαμορφώνει όμως τις συνθήκες ατυχήματος και μεγιστοποιεί τις πιθανότητές του. Με πολιτικές του τύπου «τρεις λαλούν και δυο χορεύουν» δεν διαμορφώνεται ούτε εθνική ούτε καν κυβερνητική πολιτική. Όσο διαπραγματευτικό κεφάλαιο θα μαζεύουν οι πέντε-δέκα σοβαροί οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ θα το σκορπίζουν στον βωμό της αριστερής φιγούρας διάφοροι σύντροφοι, που όχι μόνο δεν κατανοούν το διεθνές περιβάλλον και τις λεπτές ισορροπίες του, αλλά δεν κατανοούν καν το εγχώριο παιγνίδι με τους χοντροκομμένους λαϊκισμούς του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου