Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Desperados

Δημήτρης Δανίκας
Η κοινή λογική λέει. Ότι κάθε διαπραγμάτευση αρχίζει με κανόνια. Στην συνέχεια βγαίνουν τα περίστροφα. Έπειτα τα λιανοντούφεκα. Και στο τέλος τα νεροπίστολα. Που πάει να πει ότι όλα αρχίζουν με απειλές. Ότι τα δύο μέρη φαίνονται να επιμένουν, αμετακίνητα στις θέσεις τους. Αλλά στο τέλος πέφτουν υπογραφές, χαμόγελα και αστράφτουν τα φλας!
Η κοινή λογική λέει. Ότι η Μέρκελ δεν πρόκειται να λιώσει την μικρή Ελλάδα. Δεν έχει κανένα λόγο να το κάνει αυτό. Η ταπείνωση δημιουργεί το πιο εύκρατο κλίμα για να μετατρέψει τους έλληνες σε Desperados. Ο απελπισμένος μοιάζει με ζωντανή χειροβομβίδα. Γιατί, καλώς κακώς, πιστεύει ότι δεν έχει να χάσει τίποτα. Η Μέρκελ το γνωρίζει άριστα αυτό. Θα μου πείτε ότι μια ενδεχόμενη τιμωρία της χώρας θα λειτουργήσει αποτρεπτικά προς όλους τους λαούς του Νότου. Σκοτώνουμε την Ελλάδα για να συνετίσουμε Ισπανούς, Ιταλούς, Ιρλανδούς, Πορτογάλους και πλαγίως τους Γάλλους. Μπορεί. Όμως θα λειτουργήσει και αρνητικά. Ο ευρωσκεπτικισμός θα πολλαπλασαστεί. Τα ακροδεξιά και φασιστικά μορφώματα θα αυξήσουν τις δυνάμεις τους. Και η Γερμανία με την σκληρή, άκαμπτη στάση της θα θυμίσει σε όλους το χιτλερικό παρελθόν της. Ο Μανωλιός φόρεσε τα ρούχα του αλλιώς!

Η κοινή λογική λέει. Ότι η κυβέρνηση του Τσίπρα για να γίνει πειστική, πρέπει με ιλιγγιώδεις ταχύτητες να προχωρήσει σε ριζικές, σαρωτικές μεταρρυθμίσεις. Τόσο εναντίον διαφθοράς και φοροκλοπής όσο και με την επανεκκίνηση της κρατικής μηχανής. Μόνο έτσι θα μετακινηθεί η χώρα προς την Ευρώπη. Μόνο έτσι θα ηρεμήσουν οι εταίροι. Μόνο έτσι θα σταθεροποιηθεί η χώρα. Μόνο έτσι θα καταπολεμηθούν τα ελλείμματα. Μόνο έτσι θα βρεθούν οι πόροι ώστε να χρηματοδοτηθεί το σχέδιο ανθρωπιστικής βοήθειας. Και μόνο έτσι δεν θα είμαστε οι ζήτουλες και οι παρίες της ευρωζώνης!

Η κοινή λογική λέει. Ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να αρχίσουν από τα πάνω προς τα κάτω. Πρώτα επιβάλλουμε νομιμότητα προς τους κατοίκους του ρετιρέ και μετά απαιτούμε νομιμότητα από τους κάτω. Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος έκαναν το αντίθετο. Άρχισαν να ρίχνουν «σφαλιάρες» και να «γρονθοκοπούν» χαμηλοσυνταξιούχους, μισθωτούς και καθαρίστριες. Έτσι στο απυρόβλητο η ολιγαρχία. Στο απυρόβλητο τα μεγάλα λαμόγια. Στο απυρόβλητο οι καρχαρίες. Πρώτα συνετίζεις τον δάσκαλο και μετά τον μαθητή. Γι αυτό οι πολίτες τους σιχάθηκαν!

Η κοινή λογική λέει. Ότι το ταμείο κάθε χώρας είναι υπόθεση του λαού και των κυβερνήσεών του. Επομένως σημασία δεν έχουν ο τρόπος και τα μέσα. Σημασία έχει το αποτέλεσμα. Παράδειγμα. Αν ο Βαρουφάκης καταφέρει, με τον πόλεμο εναντίον της φοροκλοπής, να εισπράξει καμιά δεκαριά δισεκατομμύρια ετησίως, ε τότε ο Τσίπρας μπορεί να χρηματοδοτήσει μ΄ αυτά μεγάλο μέρος των υποσχέσεων και των δεσμεύσεών του!

Και τέλος η κοινή λογική λέει. Ότι σημασία δεν έχει ποιο κόμμα έχεις ψηφίσει. Σημασία έχει η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Εγώ ας πούμε δεν ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ. Όμως είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Και θέλω να πετύχει αυτή η κυβέρνηση. Επομένως όσοι βιαστικοί χλευάζουν, λοιδωρούν και με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς σχολιάζουν την σημερινή ηγεσία κάνουν κακό. Όχι στον Τσίπρα αλλά στον εαυτό τους. Γιατί κι αυτοί σάρκα εκ της ελληνικής σαρκός. Γιατί αν η κυβέρνηση πετύχει τότε κι αυτοί θα ωφεληθούν!

Αλλά ως γνωστό εν Ελλάδι η «λογική» είμαι είδος προς εξαφάνιση. Η ποδοσφαιροποίηση παρούσα. Το καφενείο ακλόνητο. Και η βλακεία ακατανίκητη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου