Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Η μόνη επιλογή του Πρωθυπουργού

 ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ "ΒΗΜΑ"
Η χώρα ξοδεύεται εδώ και σχεδόν τρεις μήνες σε ατέρμονες διαπραγματεύσεις με εταίρους και δανειστές στο όνομα μιας αντιμνημονιακής ρητορικής, η οποία εκ των πραγμάτων, εκ των συνθηκών πια, δεν μπορεί να υπηρετηθεί.

Με την παράταση των διαπραγματεύσεων στους δυόμισι μήνες που διέρρευσαν η ανασφάλεια επανέκαμψε στον μέγιστο βαθμό, η όποια εμπιστοσύνη είχε ανακτηθεί τα προηγούμενα πέντε χρόνια χάθηκε, η τανάλια ρευστότητας έσφιξε αφόρητα, το κενό χρηματοδότησης αποκαλύφθηκε και χρειάστηκε να συγκεντρωθούν όλοι οι εναπομείναντες πόροι στο ενιαίο ταμείο του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να πληρωθούν οι δόσεις των δανείων και να αποφευχθεί εκ νέου μια πιθανή πια άτακτη χρεοκοπία, η οποία θα είχε, χωρίς αμφιβολία, καταστρεπτικές συνέπειες για τη χώρα και την οικονομία της.

Ταυτόχρονα μεταφέρθηκε μέγα βάρος στην πραγματική οικονομία, η οποία πέραν της τραπεζικής υποχρηματοδότησης, αντιμετώπισε όλο το προηγούμενο διάστημα και την αναστολή οικονομικών αποφάσεων από πολίτες, νοικοκυριά, επενδυτές, επιχειρήσεις και βεβαίως την καθυστέρηση πληρωμών από το κράτος. Εξαιτίας αυτών των συνθηκών ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2015 καταγράφεται νέα μετάπτωση στης ελληνικής οικονομίας στην ύφεση.

Με άλλα λόγια, η ασθενική ανάκαμψη του 2014 δίνει τη θέση της σε μια νέα φάση ύφεσης, η οποία μπορεί να λάβει χαρακτηριστικά βύθισης αν παραταθεί το καθεστώς αβεβαιότητας και ανασφάλειας.

Η όλη κατάσταση πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση, η οποία κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενη ελπίδες ανάκαμψης και εξόδου από την κρίση, αλλά για την ώρα μετρά μόνο ζημιές.

Κακά τα ψέματα, η κυβέρνηση εξήντλησε όλα τα περιθώρια, ο Πρωθυπουργός έπαιξε τα διεθνή χαρτιά του και ο υπουργός Οικονομικών προκάλεσε την υπομονή των πάντων ως διαπραγματευτής.

Τώρα πια δεν υπάρχουν πολλοί δρόμοι.

Η λύση του ελληνικού οικονομικού προβλήματος περνάει αναγκαστικά από την Ευρώπη. Αυτό έδειξαν και οι διαπραγματεύσεις στη Μόσχα, στο Πεκίνο και όπου άλλού.

Υπό αυτή την έννοια, η κυβέρνηση έχει λίγες μέρες στη διάθεσή της να κλείσει μια προσωρινή συμφωνία με τους εταίρους, ώστε να ανοίξουν κάποιες γραμμές χρηματοδότησης και να προετοιμασθεί επαρκώς για τη μεγάλη διαπραγμάτευση του Ιουνίου.

Η χρεοκοπία δεν είναι αποδεκτή λύση από τους έλληνες πολίτες. Ας το καταλάβουν όλοι.

Ο Πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος πια να αναλάβει το πολιτικό κόστος που του αναλογεί έναντι της διάσωσης της χώρας. Και θα το πράξει, δεν έχει άλλη επιλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου