Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Ο Ρουβίκωνας του κ. Τσίπρα

ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ "ΒΗΜΑ"
Τα σήματα και τα μηνύματα που φθάνουν στην Αθήνα από όλον τον κόσμο είναι καταιγιστικά και δηλωτικά της επαπειλούμενης εθνικής κρίσης.

Όλοι οι επίσημοι διεθνείς οργανισμοί και παράγοντες προειδοποιούν ότι χωρίς συμφωνία με εταίρους και δανειστές εντός των επομένων ολίγων ημερών η χώρα θα αντιμετωπίσει εξελίξεις που ούτε στα χειρότερα όνειρά τους δεν έχουν φαντασθεί οι Έλληνες.

Όσο κι αν οι κυβερνώντες θέλουν να ξορκίζουν το κακό και να καλλιεργούν φρούδες ελπίδες για οικονομική βοήθεια από τη Μόσχα, το Πεκίνο και αλλού, τα στοιχεία βεβαιώνουν ότι το υπουργείο Οικονομικών ξεμένει οσονούπω από χρήματα και επεξεργάζεται λύσεις που δεν ταιριάζουν σε προηγμένη οικονομία.

Στις διπλανές στήλες θα διαβάσετε εκτενές ρεπορτάζ του Γιώργου Παπαϊωάννου για τους κινδύνους αδυναμίας πληρωμών σε ευρώ και για τις σχεδιαζόμενες καταβολές τμήματος μισθών και συντάξεων με υποσχετικές, κουπόνια και άλλα εργαλεία που έχουν να εμφανισθούν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μεταπολεμικά έχουν απαντηθεί μόνο στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Το κόστος - πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και εθνικό - είναι, όπως μπορεί να φαντασθεί ο καθένας, τεραστίων διαστάσεων και ικανό να ανατινάξει στην κυριολεξία την Ελλάδα, να τη φτωχοποιήσει και να την καταστήσει συγκρίσιμη μόνο με τις κυριαρχούμενες από εμφύλιες συρράξεις χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Ωστόσο τέτοιες εξελίξεις μπορούν να αποφευχθούν και επιβάλλεται να αποφευχθούν. Ο μόνος που μπορεί σε αυτή τη φάση να αποτρέψει την εκδήλωση τέτοιων προβληματικών εξελίξεων είναι ο Πρωθυπουργός και μόνον αυτός.

Ο κ. Τσίπρας έχει στα χέρια του την ευθύνη της χώρας και οφείλει να κάνει τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να αποτρέψει την επαπειλούμενη κρίση.

Ηγείται της χώρας και του λαού της, δεν έχει το δικαίωμα ούτε να αδρανήσει ούτε να κάνει λάθος, υπεκτιμώντας τις συνθήκες και το διεθνές περιβάλλον.

Εδώ και εβδομάδες σημειώνουμε ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει άλλη επιλογή πέρα από μια συμφωνία με τους εταίρους, αναλαμβάνοντας πλήρως το αναλογούν πολιτικό κόστος. Το οποίο σε κάθε περίπτωση θα είναι υποπολλαπλάσιο εκείνου που θα φορτωθεί στη χώρα αν παρ' ελπίδα φθάσουμε σε αδιέξοδο και σε στάση πληρωμών.

Καλώς ή κακώς, προσεγγίζουμε το σημείο μηδέν.

Τώρα είναι η ώρα του κ. Τσίπρα, είτε το θέλει είτε όχι.

Αυτή είναι η μοίρα των ηγετών. Ερχεται κάποια στιγμή που καλούνται να κάνουν το μεγάλο βήμα, ακόμη κι αν δεν τους ταιριάζει. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει παρά να διαβεί τον Ρουβίκωνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου