Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ


Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι,

Δόθηκε χθες στη δημοσιότητα η τροπολογία για τον τρόπο που θα επιλέγονται τα στελέχη της εκπαίδευσης.  Η τροπολογία είναι πολύ πιθανόν να έχει κάποιες αλλαγές τόσο από τις προτάσεις που θα καταθέσουν η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ όσο και από τη συζήτηση που θα επακολουθήσει στην ολομέλεια της Βουλής. Το σίγουρο είναι ότι δε θα κατατεθεί προς ψήφιση με το νομοσχέδιο Κοντονή αλλά με το πολυνομοσχέδιο (το αποκαλούμενο «κουρελού») που αφορά θέματα της Εκπαίδευσης.

Είναι προφανές ότι την τροπολογία την επεξεργάστηκαν κύρια οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο οι υπεύθυνοι του Υπουργείου. Αυτό εξάλλου γινόταν και παλιότερα με όλα τα νομοσχέδια και τις τροπολογίες που αφορούσαν επιλογές στελεχών εκπαίδευσης. Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα…

Θα προσπαθήσω να επισημάνω κάποια σημεία μετά από μια πρώτη ανάγνωση που έκανα:

  • Το μεγάλο αρνητικό της τροπολογίας είναι ότι εγκλωβίζει τους υποψηφίους  σε δύο επιλογές, την εξής μία: το σχολείο που υπηρετούν. Μη γελιόμαστε, αυτοί που θα επιλεγούν σε σχολεία που δεν υπηρετούν θα είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού.
  • Για πρώτη φορά υπάρχει η διδακτική υπηρεσία  των εκπαιδευτικών και όχι η εκπαιδευτική.  Ήταν ένα δίκαιο αίτημα των συναδέλφων το οποίο ικανοποιήθηκε. Με δεκαεννέα χρόνια διδακτικής  υπηρεσίας παίρνει κάποιος το μέγιστο των μορίων (11 μόρια).
  • Αν κάποιος έχει Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών  και Διδακτορικό δίπλωμα μοριοδοτείται μόνο το διδακτορικό. Περισσότερα μεταπτυχιακά και διδακτορικά δε μοριοδοτούνται.
  • Το δεύτερο πτυχίο δε μοριοδοτείται αν αποτέλεσε προϋπόθεση για απόκτηση πτυχίου που χρησιμοποιήθηκε για διορισμό αλλά μοριοδοδοτείται  αν το πτυχίο διορισμού αποτέλεσε προϋπόθεση για την απόκτηση του δεύτερου πτυχίου.
  • Μοριοδοτείται η πιστοποιημένη επιμόρφωση στις Τ.Π.Ε. επιπέδου 1 (αν και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή στη διαδικασία και επομένως θα μοριοδοτηθούν όλοι) αλλά όχι η πιστοποιημένη επιμόρφωση στις Τ.Π.Ε. επιπέδου 2.
  • Η ξένη γλώσσα μοριοδοτείται μόνο στο ανώτερο επίπεδο και η δεύτερη ξένη γλώσσα μοριοδοτείται κατά το ήμισυ της πρώτης ξένης γλώσσας.
  • Οι αιρετοί μοριοδοτούνται όταν δεν είναι Διευθυντές ή Προϊστάμενοι αλλά δε μοριοδοτούνται αν είναι Διευθυντές ή Προϊστάμενοι. Θυμίζω τη θέση της Ανεξάρτητης Κίνησης να μη μοριοδοτείται  κανένας συνδικαλιστής.
  • Αν ένας υποψήφιος συγκεντρώσει ποσοστό μικρότερο του 20% των ψήφων, τότε αποκλείεται της περαιτέρω διαδικασίας επιλογής.
  • Η ψηφοφορία είναι μυστική και απαιτείται η αυξημένη απαρτία (66%) του συλλόγου διδασκόντων. Δικαίωμα ψήφου έχουν οι  μόνιμοι αλλά και οι αναπληρωτές.
  • Η επιλογή και η τοποθέτηση των στελεχών γίνεται για διετή θητεία.
  • Σύζυγοι και συγγενείς μέχρι δεύτερου βαθμού δεν ψηφίζουν.
  • Εκτός από τους Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων συμμετέχουν στην ψηφοφορία για τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και οι Προϊστάμενοι των ολιγοθεσίων Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων σε ποσοστό 20% κατά αρχαιότητα (την εκπαιδευτική αρχαιότητα ή την αρχαιότητα στη θέση προϊσταμένου;)
  • Επειδή έχουν «συρρικνωθεί» αρκετά τα αντικειμενικά μόρια, η θέληση του συλλόγου διδασκόντων πολλές φορές θα είναι τόσο ισχυρή που θα μοιάζει περισσότερο για εκλογή και λιγότερο για επιλογή στελεχών.

Πιστεύω ότι θα γίνουν κάποιες αλλαγές και ακόμα υπάρχουν αρκετά "σκοτεινά σημεία" τα οποία πρέπει να διευκρινιστούν. Αυτά σαν μία πρώτη εικόνα.
Γαπκιάδης Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου