Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Ανεξάρτητη Ενωτική Εκκίνηση ΠΕ: Οι μάσκες έπεσαν στη συγκρότηση προεδρείου της ΔΟΕ

 ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΕΚ-ΚΙΝΗΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.
ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΕΠΕΣΑΝ ΣΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ ΔΟΕ
Στη διαδικασία της συγκρότησης του προεδρείου της ΔΟΕ η Ανεξάρτητη Ενωτική Εκ-κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε., πιστή στις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει, προχώρησε στην κατεύθυνση της ενότητας, της σύμπραξης όλων των προοδευτικών, μαχητικών και αγωνιστικών δυνάμεων που θέλουν και μπορούν να στηρίξουν το δημόσιο σχολείο, το όραμα για ένα δημοκρατικό και δωρεάν σχολείο, με τις δυνάμεις που εκφράστηκαν ότι θέλουν και μπορούν να αγωνιστούν απέναντι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, σε οποιοδήποτε υπουργό, σε οποιαδήποτε δύναμη που οδηγεί την κοινωνικοπολιτική μας ζωή και το σχολείο στην παρακμή και στην ιδιωτικοποίηση.
Ξεκαθάρισε σύντομα από τις πρώτες τοποθετήσεις ότι η ΔΑΚΕ, η ΔΗΣΥ (πρώην ΠΑΣΚ) και το ΠΑΜΕ είχαν μια διαφορετική λογική, όχι τη λογική της προγραμματικής συμφωνίας, της διαμόρφωσης ενός προεδρείου που θα έχει προοδευτική-αγωνιστική κατεύθυνση και θα βγάζει τη ΔΟΕ από την ανυποληψία που έχει βυθιστεί στη συνείδηση των συναδέλφων μας. Η Ανεξάρτητη Ενωτική Εκ-κίνησης Εκπαιδευτικών, από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ της προσπάθειας διαμόρφωσης ενός προγραμματικού προεδρείου με τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Σε αυτή την προσπάθεια και λογική μπήκαν και οι παρατάξεις των Παρεμβάσεων και η ΕΡΑ. Μετά την πολύωρη συζήτηση, την κατάθεση και εξειδίκευση των κεντρικών κατευθύνσεων και προτάσεων από μέρους μας, τις ενστάσεις και τις διαφοροποιήσεις μας πάνω στο διαμορφούμενο προγραμματικό πλαίσιο (στο  τέλος διαμορφώθηκε μια βάση συζήτησης -βασικών αρχών- ως μια μίνιμουμ πολιτική συνισταμένη για τη διαμόρφωση του προγραμματικού προεδρείου) οι  παρατάξεις ΔΗΣΥ και ΔΑΚΕ συνεργάστηκαν για άλλη μια φορά μπροστά στον “κίνδυνο” η Ομοσπονδία να αλλάξει χέρια, να αποκτήσει ένα διαφορετικό αέρα, μια πιο αγωνιστική και προοδευτική κατεύθυνση. Έτσι με τις ψήφους της ΔΗΣΥ (2 ψήφους) εξελέγη πρόεδρος ο υποψήφιος της ΔΑΚΕ (3 ψήφους) με 5 ψήφους έναντι του υποψηφίου των δυνάμεων (Παρεμβάσεις, ΕΡΑ, Ανεξάρτητη Ενωτική Εκ-κίνηση) που υποστήριξαν το προγραμματικό προεδρείο με 4 ψήφους και με 2 λευκά του ΠΑΜΕ.
«Μερικές παρατηρήσεις για τη στάση των παρατάξεων»
Η ΔΑΚΕ περιχαρακωμένη στην πρωτιά της (3 μέλη στα 11 στο ΔΣ) δεν συζητούσε επί της ουσίας για τίποτα πέρα από το αναλογικό, διαπαραταξιακό προεδρείο (δηλ. σε πλήρη αρμονία με το ΠΑΜΕ και τη ΔΗΣΥ). Ερμήνευσαν τη βούληση των συναδέλφων στις εκλογές της ΔΟΕ ότι έστειλαν μήνυμα να μπουν όλες οι παρατάξεις στο προεδρείο σύμφωνα με την εκλογική τους δύναμη… Δηλ πρόεδρος από τη ΔΑΚΕ και προεδρείο χωρίς ξεκαθαρισμένη κατεύθυνση… Τα συμπεράσματα δικά σας!!!
Το ΠΑΜΕ αγκυλωμένο στις δικές του λογικές, παρέμεινε χωρίς να κάνει κανένα βήμα προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός πλειοψηφικού προοδευτικού προεδρείου. Στάθηκε απέναντι σε κάθε πρόταση και σε κάθε έκκληση να διαμορφωθεί ένα μπλοκ αντιμνημονιακών και αγωνιστικών δυνάμεων. Με τη στάση του (συνεπή κατά τ’ άλλα) έδωσε χείρα βοηθείας στο να κυριαρχήσουν οι συντηρητικές δυνάμεις του κλάδου.
Η ΔΗΣΥ ήταν αποκαλυπτική περισσότερο από ποτέ. Τι μας είπαν και τι δεν μας είπαν για τα σοβαρά πολιτικά διακυβεύματα; Ότι στο δημοψήφισμα της Κυριακής έριξαν δικό τους ψηφοδέλτιο (δηλ ΑΚΥΡΟ όπως και το ΠΑΜΕ), δεν τοποθετήθηκαν στον εάν συμφωνούν στη διαγραφή του χρέους (μάλλον το αναγνωρίζουν στο σύνολό του  όπως και οι δανειστές μας) και ήταν αντίθετοι στην λαϊκή κυριαρχία του ελληνικού λαού να αποφασίζει μόνος του για το μέλλον του (ακόμα και με μονομερείς ενέργειες όπως μπορεί να εκφραστεί μέσα από δημοψηφίσματα και την εκλεγμένη του κυβέρνηση). Ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπαν ότι για αυτούς πρέπει πάση θυσία να μείνουμε στο ευρώ, με κάθε κόστος και με κάθε νέο μνημόνιο. Με ποια κουρελιασμένη ψευδεπίγραφη συνδικαλιστική σημαία άραγε θα μας πουν να αγωνιστούμε απέναντι σε ένα τρίτο μνημόνιο που μπορεί να έρθει; Ρώτησαν τα στελέχη τους και τους συναδέλφους μας εάν θέλουν να ξεπουλήσουν τους αγώνες που έδωσαν τα τελευταία χρόνια απέναντι στα μνημόνια και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές; Σε αντίθεση με εμάς που είπαμε ότι δεν αποτελεί το σημαντικό πολιτικό διακύβευμα για τη συγκρότηση του προεδρείου διότι απαιτεί σοβαρή και ενδελεχή ανάλυση και αποτελεί μια πολιτική απόφαση μείζονος σημασίας για τον ελληνικό Λαό, για την κοινωνία και τις όποιες τέτοιες αποφάσεις δεν έχουμε καμία εξουσιοδότηση να τις παίρνουμε εμείς αλλά το σύνολο του ελληνικού Λαού. Στη μείωση της συνδικαλιστική συνδρομής και της αναπροσαρμογής των δαπανών της ΔΟΕ καθώς και στην καθιέρωση θητειών δεν απάντησαν θετικά Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων δεν έλειψαν οι ειρωνικοί χλευασμοί, οι αυθαίρετες ερμηνείες στις τοποθετήσεις μας, η νεογκεμπελίστικη προπαγάνδιση ότι δηλ αποτελούμε συνδικαλιστικά το μπλοκ της δραχμής (πώς θα μπορούσαν άλλωστε να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα που έπραξαν σε ένα κόσμο που τους πίστεψε και τους ψήφισε;) κ.α. Δυστυχώς οι συνδικαλιστικές ηγεσίες (ιδιαίτερα όταν ήταν και είναι αποκομμένες από την σκληρή καθημερινότητα των συναδέλφων μας τα τελευταία μνημονιακά χρόνια) πολλές φορές δεν εκφράζουν ούτε τα στελέχη ούτε και τους συναδέλφους που τους στήριξαν οδηγώντας τους στην απογοήτευση. Οδηγώντας όλο και περισσότερο στην απαξίωση και την ανυποληψία το συνδικάτο και τους αγώνες του.
Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και τη διαπίστωση της συμπόρευσης των παρατάξεων ΔΗΣΥ και ΔΑΚΕ (η 1η με την 3η παράταξη δηλ. οι 2 στις 6 παρατάξεις) στη θέση του Προέδρου, αποποιήθηκαν κάθε άλλης ευθύνης για τις υπόλοιπες θέσεις στο ΔΣ. Την ευθύνη για τη λειτουργία και τη συγκρότηση πλέον του προεδρείου αποφάσισαν να τη φέρουν, με τον τρόπο που κινήθηκαν, οι δύο αυτοί συνδικαλιστικοί χώροι χωρίς βέβαια να ξεχνάμε και τη στάση του ΠΑΜΕ.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Πιστοί στις αρχές και τις αξίες μας, προσπαθήσαμε να διαμορφώσουμε ένα συνασπισμό των προοδευτικών, μαχητικών και αγωνιστικών δυνάμεων του κλάδου, για την αλλαγή κατεύθυνσης της Ομοσπονδίας και πρέπει να το αναγνωρίσουμε ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Ο χώρος των ανεξάρτητων φωνών, των προοδευτικών δυνάμεων του κλάδου, δείχνει το δρόμο της ενότητας των δυνάμεων που θέλουν και μπορούν να αλλάξουν την Ομοσπονδία, να αγωνιστούν για το όραμα ενός νέου δημοκρατικού και ζωντανού δημόσιου σχολείου. Η ευθύνη μας είναι μεγάλη και θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση!!!
Συνεχίζουμε για να υλοποιήσουμε την εντολή που μας δώσατε. Εντείνουμε τις προσπάθειές μας και πάνω σε αυτή τη βάση καλούμε όλες τις δυνάμεις του κλάδου να συνδράμουν ώστε να προχωρήσει το ΔΣ της ΔΟΕ σε συνεδριάσεις που θα λαμβάνει αποφάσεις και θα μπορεί να τοποθετείτε στα εκπαιδευτικά, κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα. Οι εποχές δεν επιτρέπουν καθυστερήσεις, για εκβιαστικές και γραφειοκρατικού τύπου λογικές. Οι δυνάμεις που έχουν την ίδια άποψη με εμάς για την άμεση λειτουργία του ΔΣ σε επίπεδο λήψης απόφασης, όπως εκφράστηκαν στη συνεδρίαση, είναι οι Παρεμβάσεις, η ΕΡΑ και το ΠΑΜΕ. Για άλλη μια φορά η ΔΑΚΕ σε συνεργασία με τη ΔΗΣΥ μπλοκάρουν τη λήψη των αποφάσεων για τα μείζονα κοινωνικοπολιτικά και εκπαιδευτικά ζητήματα που μας αφορούν.
Τους καλούμε την ύστατη στιγμή να αναλάβουν την ευθύνη που πήραν με τις επιλογές τους και να ξεμπλοκάρουν τη λειτουργία του ΔΣ της ΔΟΕ. Από εδώ και στο εξής η στάση τους μπορεί να αποβεί μοιραία για τους συναδέλφους ενόψει των πολιτικών και εκπαιδευτικών εξελίξεων.
 
Οι καιροί ου μενετοί!!!
ΕΝΟΤΗΤΑ- ΑΓΩΝΑΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου