Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Ο σαλταρισμένος Βαρουφάκης και η ευθύνη του Αλέξη Τσίπρα…

 O Aixmiros από Aixmi.gr
Bλέποντας και ακούγοντας τον Βαρουφάκη στον Παπαχελά βεβαιώθηκα ότι διατρέξαμε τεράστιο κίνδυνο. Ο άνθρωπος δεν έχει την παραμικρή επαφή με την πραγματικότητα και, όμως, ο πρωθυπουργός του είχε αναθέσει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Όλα είναι ξεκάθαρα πια. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε ενστερνιστεί τη βλακώδη θεωρία του ότι θα πάθαινε νευρική κρίση η Ευρωζώνη αν απειλούσαμε με αποχώρηση και αμέσως θα υποχωρούσε και θα δεχόταν τις θέσεις της κυβέρνησης. Για την απίθανη δε περίπτωση που γινόταν «στραβή» και μας έδιωχναν εκείνοι από το ευρώ, του είχε δώσει οδηγία να συντάξει σχέδιο αντιμετώπισης της τεράστιας κρίσης που θα ξέσπαγε (plan x, το ονόμαζαν).
Τι προέβλεπε; Μονομερές «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος, με παράλληλο νόμισμα, για τη στιγμή που δεν θα μπορούσαμε να εισάγουμε φάρμακα, καύσιμα και πρώτες ύλες. Σχέδιο που ούτε σε ταινία επιστημονικής φαντασίας δεν θα μπορούσε να σταθεί. Και, όμως, με αυτό πορεύτηκε ο πρωθυπουργός σχεδόν μέχρι το τέλος. Έκανε και το δημοψήφισμα, με καμπάνια υπέρ του «Όχι», ενώ γνώριζε -όπως αποκάλυψε ο Βαρουφάκης- ότι θα έκλειναν οι τράπεζες.
Στην πραγματικότητα ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε μέχρι το «παρά ένα» τη διαπραγμάτευση, ελπίζοντας ότι κάτι θα κερδίσει, ώστε να επιβεβαιώσει τον πενταετή αντιμνημονιακό του αγώνα. Σταμάτησε μόνο όταν κατάλαβε ότι τέλειωσε ο χρόνος και θα μας πέταγαν έξω από το ευρώ, με συνέπεια η χώρα να μετατραπεί σε ερείπια. Στη στροφή του συνέβαλε καθοριστικά η άρνηση του Γιάννη Δραγασάκη να συνταχθεί με το το σχέδιο Βαρουφάκη.
Σε κάθε περίπτωση η ευθύνη του ίδιου του είναι μεγάλη, αλλά ο κόσμος δεν του την καταλόγισε τον περασμένο Σεπτέμβριο, διότι αναγνώρισε την προσπάθειά του. Άλλωστε, έπρεπε να «χωνέψει» και την αποτυχία της στρατηγικής περί ύπαρξης άλλου δρόμου, πέραν των μνημονίων, μέσα στην Ευρωζώνη. Και, βέβαια, να κηδέψει και τις δικές του προσδοκίες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου