Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Προειδοποιήσεις σε ώτα μη ακουόντων

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ
Με την παρέμβαση του χθες στη Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ.Στουρνάρας, επιβεβαίωσε επί της ουσίας ότι η χώρα έχει μπει και πάλι σε μια ακόμα περίοδο αβεβαιότητας. Η καθυστέρηση της αξιολόγησης, τόνισε εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για μια νέα οπισθοδρόμηση  της οικονομίας και μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα νέο φαύλο κύκλο. Ενδεχόμενη αποτυχία ταχείας ολοκλήρωσης της αξιολόγησης θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που καθυστερεί η αξιολόγηση. Γνωρίζουν όλοι όμως πλέον πολύ καλά, ιδιαίτερα μετά την περιπέτεια του περυσινού καλοκαιριού, ότι αφενός οποιαδήποτε καθυστέρηση οδηγεί συνήθως σε πιο επώδυνα μέτρα και αφετέρου υπονομεύει με ταχύτατους ρυθμούς κάθε προσπάθεια ανασύνταξης της οικονομίας.Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ πριν μερικούς μήνες ο κ.Στουρνάρας τοποθετούσε την έξοδο από τα capital controls  στην αρχή του καλοκαιριού τώρα  δηλώνει ότι δεν ξέρει πότε θα απαλλαγούμε από αυτά.

Ενώ λοιπόν η κατάσταση εξελίσσεται από το κακό στο χειρότερο ο πρωθυπουργός επιμένει στην ίδια προβληματική τακτική. Με την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, έβαλε ξανά κόκκινες γραμμές στην διαπραγμάτευση, επέμεινε  στην πρόταση Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό, χάραξε διαχωριστικές γραμμές με την κοινωνία και συνέχισε τις απειλές προς την αντιπολίτευση και τις επιθέσεις κατά των ΜΜΕ επειδή ασκούν κριτική στην κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα που ο ένας μετά τον άλλο οι υπουργοί του, προαναγγέλλουν πιθανό κλείσιμο των συνόρων με αφορμή το προσφυγικό, η κυβέρνηση αντί να προσπαθεί να κλείσει όσο το δυνατόν συντομότερα τα ανοικτά θέματα, επιδίδεται στο γνωστό σπορ της συνωμοσιολογίας και της κατασκευής εχθρών.Συμπεριφέρονται λες και ζούμε σε μια φυσιολογική χώρα, λες και δεν έχουν καταλάβει τίποτε από αυτά που συνέβησαν με τη Βαρουφάκεια διαπραγμάτευση και την επιτόπια στροφή μετά το δημοψήφισμα.

Μόνο που τώρα δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα τυχοδιωκτικά και λαϊκίστικα παιγνιδάκια. Με την κοινωνία να βράζει και  την οικονομία ημιθανή, οποιαδήποτε  καθυστέρηση στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης, συνεπάγεται μια νέα οδυνηρή οπισθοδρόμηση με ανεξέλεγκτες συνέπειες. Που δεν την αντέχει κανείς, όσα επικοινωνιακά παιγνίδια κι αν επινοήσουν, όσους εχθρούς και αν κατασκευάσουν...
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου